maandag 25 maart 2013

Blauwe vinvis.




De reus van de zee.

De blauwe vinvis is het allergrootste dier ooit. 
De zwaarste woog bijna 177.000 kilo en was meer dan 33 meter lang. 
Een blauwe vinvis-baby is bij zijn geboorte al zeven meter en weegt ongeveer 2000 kilo.

Waar leven ze?
Blauwe vinvissen komen in alle wereldzeeën voor. 
In de zomer in de poolzeeën, in de winter trekken ze richting de evenaar.

Wat eten ze?
Het is onvoorstelbaar, maar deze reus eet alleen kleine zeebeestjes. 
Vooral krill-garnalen. 
Die zeeft hij met zijn baleinen uit het zeewater.

Hoe leven ze?
De blauwe vinvissen leven vaak alleen, soms in kleine groepjes van twee of drie dieren. 
Ze praten met elkaar met allerlei geluidjes. 
Die zijn kilometers ver te horen. 

Wat maakt ze bijzonder?
Hun grootte natuurlijk! 
De blauwe vinvis is het grootste dier dat op aarde voorkomt. 
Ze zijn zelfs groter dan de grootste dinosaurus die we kennen. 
Het mannetje wordt ongeveer 25 meter. 
Vrouwtjes meer dan 30 meter.

- Deze reus heet dan wel blauwe vinvis, maar het is een zoogdier. Jongen drinken melk bij hun moeder.
- De tong van een blauwe vinvis is net zo zwaar als een volwassen olifant!
- In de vorige eeuw hebben mensen meer dan 360.000 blauwe vinvissen gevangen. Daardoor zijn ze bijna uitgestorven.
- Een blauwe vinvis kan niet op land leven. Zijn enorme gewicht zou zijn longen in elkaar drukken, waardoor hij stikt.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen