Elk land heeft zo zijn specialiteit.
Denk aan spaghetti: typisch Chinees.
Of aan Rusland, dat bekend is om zijn hamburgers.
En nog 5 etenswaren die niet uit het land komen dat je zou verwachten.
1. Spaghetti
Italianen mogen dan wel pasta-eters zijn, ze hebben het niet uitgevonden.
Dat waren Chinezen.
In 2005 vonden archeologen in China de oudste overblijfselen van deegslierten, gemaakt van graan.
2. Piepers
De aardappelen die we hier door de jus prakken, groeiden zo’n 8000 jaar geleden alleen op de Peruaanse hoogvlakten.
Spaanse veroveraars namen de knollen in de 16de eeuw mee naar Europa.
De aardappels bleken in de Nederlandse kleigrond prima te groeien, waarna ze in onze stamppotten belandden.
3. Chili con carne
Chili con Carne is Spaans voor ‘pepers met vlees’.
Toch is het een Amerikaans gerecht.
De vlees-en-bonen-schotel is trouwens wel geïnspireerd door het pittige eten van Mexicaanse immigranten in de VS.
4. Fish and Chips
In Engeland struikel je over de Fish and Chips-tenten.
Maar de gebakken berg vis op patat is eigenlijk Frans.
Al in de 17de eeuw gooiden Fransen vis in hete olie.
En als er niet genoeg vis was, gingen er aardappelen in het vet.
Zo ook werden meteen frieten uitgevonden.
5. Cheesecake
Het klinkt Engels, deze taart die in elk hip restaurant op de kaart staat.
Maar de taart met roomkaas is een stokoud Grieks recept.
Rond 800 voor christus maakten ze in het oude Griekenland maakten ze al kaas.
De zware, zoete taart die ze ervan bakten, was perfect krachtvoer voor Olympische sporters.
6. Worcester saus
Het recept van de pittige bruine saus komt niet uit Worcester.
En ook niet uit Engeland, maar uit Bangladesh.
Een Britse edelman nam het recept in de 19de eeuw van een reis mee naar Engeland.
Daar liet hij de saus door koks namaken.
Die werd toch niet zo lekker als in Bangladesh.
De saus bleef in flessen in de kelder staan.
Toen de koks die na een paar jaar weer vonden, was het spul gefermenteerd.
En toen smaakte het wel lekker.
7. Hamburger
De Amerikaanse snack heet naar de Duitse stad Hamburg.
Maar de gemalen schijf vlees tussen het broodje is een Russische uitvinding.
Volgens de overlevering stopten het Russische volk Tartaren een lap vlees in hun broek tijdens het paardrijden, als bescherming.
Daar kwam het in stukjes uit, ‘tartaar’.
Nou ja, of dat precies zo ging is de vraag.
In elk geval maakten de Tartaren gehakt vlees.
Duitse koks uit Hamburg deden daar kruiden bij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten