Eten ze waar?
Frankrijk natuurlijk.
Er is niets meer Frans dan ontbijten met een croissantje.
Bovendien is het woord croissant overduidelijk Frans.
Het betekent wassende maan, een verwijzing naar de vorm van het baksel.
Waar komt hij echt vandaan?
De croissant is een typisch voorbeeld van de Weense keuken.
Dat schreef culinair journalist Johannes van Dam in zijn standaardwerk De Dikke Van Dam.
En daar had hij gelijk in.
De croissant, of beter gezegd zijn voorloper de kipferl, komt uit Oostenrijk.
Wie bakte hem als eerste?
Wenen werd in 1683 door de Ottomanen belegerd.
Het verhaal gaat dat zij, om de stad te kunnen innemen, een tunnel onder de stadsmuren groeven.
Die kwam uit bij een bakkerij.
De bakkers, vroeg aan het werk, merkten dat op en sloegen alarm.
Daardoor konden de Weners de slinkse aanval afslaan.
Triomfantelijk bakten de bakkers vervolgens een broodje in de vorm van het symbool van hun vijand: de islamitische halvemaan.
Waarschijnlijk hebben we het hier over een croissantje-aapverhaal.
De kipferl was gewoon een van de vele broodjes die Weense bakkers in hun assortiment hadden.
Hoe veroverde de croissant Frankrijk?
In 1839 opende de Oostenrijkse zakenman Zang een bakkerij in Parijs, met kipferl en andere Weense lekkernijen.
Het concept sloeg duidelijk aan, want in de jaren daarna openden veel meer bakkerijen naar Weens recept hun deuren.
Zo kon de croissant uitgroeien van een nieuwigheidje tot hét ontbijt van de Fransman.
meer
Geen opmerkingen:
Een reactie posten