Eten ze waar?
Wie in India is of in een Indiaas restaurant zit en van écht pittig houdt, bestelt vindaloo.
Een van de heetste curry's op de kaart.
Is het werkelijk een Indiaas bedenksel?
De naam vindaloo is een verbastering van de term vinha d'alhos.
Dat klinkt niet bijster Indiaas en dat is het ook niet.
Carne de vinha d'alhos is namelijk Portugees voor vlees dat is gemarineerd in wijnazijnen knoflook.
Wat heeft Portugal met India te maken?
Vindaloo is afkomstig uit Goa, een provincie in India.
Daar streken de Portugezen neer in 1510, om er pas in 1961 weer weg te gaan.
Waarom smaakt vindaloo dan niet Portugees?
Omdat de Indiërs zich het gerecht eigen maakten.
Ze vervingen de wijnazijn door palmazijn, voegden allerlei kruiden toe en flink wat gedroogde pepers.
Die ze overigens ook aan de Portugezen te danken hadden.
Waarschijnlijk verspreiden zij de Spaanse peper vanuit Mexico naar Azië.
meer
Geen opmerkingen:
Een reactie posten