donderdag 24 oktober 2019

Jodenkoek, een koekje van eigen deeg

Voordeelkoek.

Wat?
Jodenkoek.

Vanwaar die naam?
Daar zijn verschillende verklaringen voor.
Er zijn verhalen dat een bakker met de naam De Joode de koeken heeft uitgevonden, maar dat is nooit bevestigd.
Het kan ook te maken hebben met de vorm (groot en dun).
Arme Joden zouden uit noodzaak hun koeken vroeger dun gebakken hebben.
Omdat ze groot waren, leek het tenminste nog wat.
De negatieve uitleg is dat de vorm uit zuinigheid is geboren.
Goedkope producten werden vroeger in elk geval 'joods' genoemd.

Hoe is het gekomen?
Ook dat is een beetje schimmig.
Eind 19e eeuw maakten banketbakkers in Amsterdam en Groningen voor het eerste reclame voor Jodekoekjes.
Vanaf 1883 zouden er jodenkoeken in Alkmaar zijn gemaakt door bakker Stam en later door bakker Davelaar.
Onder die laatste merknaam worden ze nog steeds verkocht in de zo kenmerkende ronde blikken.
Nu en dan is er commotie over de naam.
Is die niet net zo fout als negerzoen?
Die laatste heet nu zoen, maar jodenkoek bestaat nog steeds.
Het recept is al die tijd vrijwel gelijk gebleven.
Er zijn wel E-nummers toegevoegd, waardoor de koek niet meer koosjer is.
Om die reden en misschien ook wel om de beladen naam, zul je Joden niet zo gauw jodenkoeken zien eten.

meer




Geen opmerkingen:

Een reactie posten