Als je eieren te lang kookt, krijg je eierdooiers met een groen randje.
Kook je ze meer dan een kwartier, dan kan zelfs de hele dooier groen worden.
De oorzaak is een chemische reactie in het ei.
Kook je ze meer dan een kwartier, dan kan zelfs de hele dooier groen worden.
De oorzaak is een chemische reactie in het ei.
Door te koken, scheidt de zwavel in het eiwit van de eiwitmoleculen.
Daar waar de zwavel in aanraking komt met het eigeel, vindt nog een chemische reactie plaats.
De zwavel gaat een verbinding aan met het ijzer in het eigeel.
Hierdoor ontstaat ijzersulfide.
Die relatief onschuldige stof is zichtbaar als een groen of blauw randje.
Je kunt het gewoon eten.
Hoe langer je kookt, hoe meer zwavel een reactie aan kan gaan en hoe groener je eigeel zal worden.
Daar waar de zwavel in aanraking komt met het eigeel, vindt nog een chemische reactie plaats.
De zwavel gaat een verbinding aan met het ijzer in het eigeel.
Hierdoor ontstaat ijzersulfide.
Die relatief onschuldige stof is zichtbaar als een groen of blauw randje.
Je kunt het gewoon eten.
Hoe langer je kookt, hoe meer zwavel een reactie aan kan gaan en hoe groener je eigeel zal worden.
- zorg dat een ei bij het koken minstens 5 cm onder water staat.
- leg het ei in de pan als het water net begint te bewegen dus niet als het al heel hard borrelt.
- Wil je een zachtgekookt eitje? 3 tot 4 minuten in zacht kokend water.
Een hardgekookt ei: 7 tot 8 minuten.
Een hardgekookt ei: 7 tot 8 minuten.
- Laat na het koken koud water in de pan lopen om het garen te stoppen.
meer http://dorpenstedennederland.blogspot.nl/ en http://5-five-5.blogspot.nl/
meer http://dorpenstedennederland.blogspot.nl/ en http://5-five-5.blogspot.nl/
dat is echt kei cool vanaf vandaag eet ik elke dag groene eieren=)
BeantwoordenVerwijderen