Land?
Jamaica.
Naam?
Jerk meat (rukvlees).
Wat gaat erop?
Varken of kip, maar vis kan ook.
Er is zelfs jerk meat op basis van tofoe.
Hoe?
Het klinkt spannender dan het is.
Jamaicanen rukken stukken vlees van het bot en wrijven het in met zout en een kruidenmengsel.
Daarna wordt het vlees gedroogd.
Dat kan in de zon op een droge, winderige plek of boven een nagloeiend, rokerig vuurtje.
De kruidenmengsels zijn in de loop der tijd geƫvolueerd en ook de kookapparaten gaan met hun tijd mee.
De oer-Jamaicaan roosterde nog bij een soort kampvuur in de grond.
Daarna kwamen er gehalveerde olievaten op bakstenen stellages.
Inmiddels verkopen Jamaicaanse huishoudwinkels gewoon jerkpannen.
Bijzonderheden?
Een stukje klaargemaakt rukvlees is 5 keer kleiner dan het verse vlees waarmee het allemaal begint.
meer op http://5-five-5.blogspot.nl/
meer op http://5-five-5.blogspot.nl/
Dat lijkt me bijzonder lekker stuk vlees. Krijg spontaan zin om de barbeque weer uit de kast te trekken. Zelf heb ik dit bijzondere stuk vlees nog nooit op in Jamaica maar het lijkt me wel een echte beleving.
BeantwoordenVerwijderen