dinsdag 9 december 2014

Kerstdiner. De klassiekers.


Liefhebbers van lekker koken en eten kunnen zich geen mooiere periode van het jaar voorstellen dan de feestmaand. 
Eindelijk mogen zij smaakvol uitpakken tijdens het kerstdiner! 
Hieronder volgt een aantal smaakvolle kerstklassiekers.

10. Tomatensoep – voorgerecht



Tomatensoep met balletjes, wie vindt dat nu niet lekker? 
Zoals gezegd, de balletjes zijn een must. 
Verder kun je er die groenten en kruiden aan toevoegen, die jij lekker vindt. 
Welke smaak je ook kiest, een soepje valt altijd in de smaak. 
Met pastaschelpen of aardappelen maak je de dag erna van het restant in een handomdraai een lekkere maaltijdsoep.

Al dan niet opgevrolijkt met kerststerretjes van bladerdeeg, lepelen Nederlanders graag een bordje soep leeg tijdens het kerstdiner. 
Meestal wordt soep nog als voorgerecht genuttigd. 
Dit heeft vast als reden dat het kerstdiner bij menigeen gewoonweg uit drie gangen bestaat. 
Naast de klassieke tomatensoep winnen meer moderne varianten zoals paddenstoelen-, spinazie- en pompoensoep aan terrein in de keuken.

9. Hazenpeper – hoofdgerecht



De Fransen gebruiken voor hazenpeper de term ‘civet de lièvre’, afgekort civet. 
Met hazenpeper of civet bedoelt men een stoverij van haas. 
Overigens verdwijnen ook everzwijnen, reeën, herten en andere wilde beesten in een stoverij.

Uitgaande van stoofpotje van haas, dan zijn de bouten favoriet. 
Hier worden veelal zilveruitjes, peperkoek, kruidnagel, laurier en jeneverbes aan toegevoegd. 
Natuurlijk mag rode wijn, in het stoofpotje en als begeleider tijdens het diner, niet ontbreken! 
Dat laatste geldt ook voor aardappelpuree, gestoofde peertjes en rode kool. 
Hazenpeper op deze manier bereid en geserveerd, mag zich met recht tot de kerstklassiekers rekenen.

8. Garnalencocktail – voorgerecht



In Nederland worden we warm van een garnalencocktail als voorgerecht. 
Geserveerd in hoge glazen voorzien van sprieten bieslook, wanen we ons in een heus sterrenrestaurant! 
Zelf maken is zo gedaan. 
Met Hollandse garnalen als basis, kun je deze op smaak brengen met een dressing van dille, mayonaise en citroen.

In Nederland pakken we graag kant en klaar gepelde garnalen in de winkel mee. 
Zelf garnalen pellen is namelijk best een tijdrovend klusje. 
Ook is het zaak om de hygiëne nauwlettend in de gaten te houden. 
Wil je graag zelf pellen? 
Houd dan de volgende werkwijze in je achterhoofd; pak de garnaal met de rug naar je toe vast en druk met de duim van je andere hand op het midden van de rug, totdat je een knak hoort. 
Dan kun je de staart eraf trekken en de garnaal verder goed schoonmaken.

7. Varkenshaas – hoofdgerecht



Als je slim bent, koop je varkenshaas al weken van tevoren in de winkel. 
Kostentechnisch is dit zeker de moeite waard! 
Varkenshaas wordt namelijk graag gegeten tijdens de kerstdagen. 
Het prijskaartje wordt dan ook evenredig aangepast.

Die populariteit heeft vast te maken met het feit dat je met varkenshaas simpelweg alle kanten op kunt. 
Niet alleen kenmerkt dit stukje vlees – de meest malse spier van het varken – zich door een fijne bite, ook is de smaak vrij neutraal. 
Door het ontbreken van een overheersende smaak, laat deze allemansvriend zich gemakkelijk begeleiden. 
Heel traditioneel wordt varkenshaas geserveerd met roomsaus. 
Door het vlees in te snijden, kun je varkenshaas lekker vullen, omwikkelen met bijvoorbeeld spek of ham en in de oven garen. 
Een smaakvolle vulling is die waarin champignons en noten zijn verwerkt.

6. Trifle – nagerecht



Wie kent niet de trifle? 
Dit typisch Engelse nagerecht, ook wel ‘niemendalletje’ genoemd, bestaat uit meerdere lagen geserveerd in een glas of glazen kom. 
Eigenlijk komt het vooral op stapelen neer. 
Hoe eenvoudig wil je het hebben!

Als je het recept van de klassieke trifle volgt, dan begin je met stukjes cake besprenkeld met sherry. 
Daarop breng je een laag vers fruit, bijvoorbeeld aardbeien, frambozen of perziken aan. 
De bovenste laag wordt gevormd door custard of vla. 
Natuurlijk kun je eindeloos variëren. 
Wat te denken van brownies of koekjes in plaats van cake? 
Of vervang de vla eens door ijs. 
Hoe je ook te werk gaat, wees je bewust van kleur en structuur. 
Juist de contrasten maken een trifle tot een heuse blikvanger.

5. Beef Wellington – hoofdgerecht



‘Beef Wellington’ is een traktatie voor elke vleesliefhebber! 
Menig topkok heeft er zijn eigen draai en ook naam aan gegeven. 
Traditioneel wordt dit typisch Engelse gerecht gemaakt van ossenhaas, ganzenleverpastei en duxelle (fijngehakte paddenstoelen met kruiden) verpakt in bladerdeeg. 
Hoewel het bladerdeeg in eerste instantie puur functioneel bedoeld was – het zorgt ervoor dat de smaak van de duxelle in het vlees kan trekken en dat het vocht niet uit het pakket lekt – vinden vooral kinderen dit het lekkerste deel van het gerecht.

De naam van het gerecht komt van Arthur Wellesley, de eerste hertog van Wellington. 
Hij is de geschiedenisboeken ingegaan als staatsman, die Napoleon versloeg tijdens de slag bij Waterloo in 1815. 
Ook op de hoofdstad van Nieuw-Zeeland en zelfs op de Engelse term voor rubberlaarzen, heeft hij zijn stempel gedrukt.

4. Kerstham – hoofdgerecht



Waar de Zweden praten over ‘Julskinka’, bedoelen de Finnen natuurlijk ‘Joulukinkku’. 
In Nederland noemen we dit stuk vlees simpelweg kerstham. 
In de Scandinavische landen is kerstmis pas een feest met kerstham als blikvanger op tafel. 
Traditioneel eet men de ham met kleine gebakken aardappeltjes en koolraap.

Leuk om te weten is dat de Zweden hun kerstham zeker vier uur koken in ruim water, waaraan ze onder meer laurier, peper- en pimentkorrels, jeneverbessen en kruidnagelen hebben toegevoegd. 
De op smaak gebrachte ham gaat daarna de oven in. 
Weet je trouwens hoe je de kerstham extra glimmend maakt? 
Voeg aan het mengsel, waarmee de ham wordt ingesmeerd voordat deze de oven ingaat, een losgeklopt eiwit toe.

3. Soesjestaart – nagerecht



Ben je nog op zoek naar een heus klapstuk voor het kerstmenu? 
Serveer je gasten dan een ‘croquembouche’. 
Het is een hoge kegel van soesjes, die gevuld zijn met crème of room vermengd met karamel. 
Dat laatste ingrediënt verklaart meteen de naam; in het Frans betekent ‘croque en bouche’, knispert in de mond. 
Vermeldenswaardig is dat ‘Croquembouches’ ook de titel is van een muziekstuk uit 1926. 
Het gaat hier om een 12-delig pianowerk. 
Elk deel verbeeldt een nagerecht.

De soesjestaart wordt vaak versierd met draden karamel, chocolade en gesuikerde amandelen. 
Als je er mooie kerstlinten omheen hangt en de taart decoreert met zilveren suikerstrooisels, maak je een eetbare kerstboom. 
Overigens kun je de vulling ook hartig maken, denk aan soesjes gevuld met paté of vis. 
Dan kun je deze kerstklassieker als voorgerecht opdienen.

2. Gevulde kalkoen – hoofdgerecht



Net zoals de kip – verre familie – behoort ook de kalkoen tot de hoenderachtigen.
Per abuis is de kalkoen ooit op de Europese menukaart geraakt; bij de Europese ontdekking van Amerika in de 16e eeuw werd het beest aangezien voor parelhoen. 
Deze smaakvolle vogel kenden de Europeanen nog uit het Oosten. 
Overigens eten de Amerikanen kalkoen traditioneel op Thanksgiving day.

Als vulling voor de ‘Thanksgiving kalkoen’, die ook heerlijk smaakt tijdens de kerstdagen, worden onder meer champignons, ui, knoflook, brood, boter en kruiden gebruikt. 
Ook ei, slagroom, peterselie en selderie staan op het ingrediëntenlijstje. 
Fijn aan kalkoen op het menu is dat je er tijdens de avond zelf weinig omkijken naar hebt. 
De oventijd kun je prima gebruiken om te borrelen!

1. Gourmetten – voor- en hoofdgerecht



Heel populair onder de kleine koks is gourmetten. 
Het komt erop neer dat iedereen aan tafel zijn eigen kostje bakt in een pannetje of op de grillplaat. 
Je kunt het vergelijken met steengrillen en racletten. 
Een verschil met de laatstgenoemde activiteit is dat hierbij een hoofdrol is weggelegd voor kaas. 
Bij gourmetten bakken de tafelgenoten vooral vlees, vis en groenten. 
Ook pannenkoeken en omeletjes laten zich prima klaarmaken in een klein pannetje. 
Dit alles wordt aangevuld met salade, verschillende sausjes en natuurlijk stokbrood met kruidenboter.

Waarschijnlijk is gourmetten overgewaaid uit Azië. 
Hoe dan ook, Nederlanders zijn er gek op. 
Er staat voor iedereen wel iets lekkers op tafel en de gastvrouw kan gewoon blijven zitten. 
Alleen de geur erna, weerhoudt je ervan om er een maandelijkse gewoonte van te maken.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen