maandag 26 december 2011

Alles wat je niet wilt weten over lekker eten.

pandabeer



Als je denkt dat je elke groenteboer, slager of grootkeuken blindelings kunt vertrouwen, heb je het grondig mis. 
Enkele van de lekkerste, meest exclusieve gerechten en ingrediënten ter wereld verbergen een duister geheim. 
De duurste thee ter wereld bijvoorbeeld wordt gemaakt van… pandadrollen. Alle onverteerde voedingsstoffen die achterblijven in de panda-uitwerpselen worden verzameld en daarvan zetten enkele Chinese ondernemers sinds dit najaar een smakelijk kopje thee. 
Durfals die al een slokje namen, omschrijven de smaak als nootachtig.

koffiebonen

In Indonesië moeten ze niet onderdoen voor de pandaproducten. 
Hun eigen civetkat is gegeerd omdat hij, net zoals de panda, voedsel slecht verteert. 
De keutels van de civetkat bevatten halfverteerde koffiebonen, waarvan de Indonesiërs koffie zetten. 
Toch maar liever Douwe Egberts dan deze Kopi Luwak…

coca cola

Cola is zowat de populairste frisdrank ter wereld. 
Dat hebben we vooral aan één ingrediënt te danken (en nee, niet cocaïne). Een gemiddeld blikje cola (van elk merk) bevat zoveel suiker dat je in normale omstandigheden meteen zou moeten overgeven door de overdosis zoetigheid. Enkel en alleen omdat er fosforzuur in je drankje zit, krijg je geen braakneigingen. 
Fosforzuur wordt ook gebruikt in kunstmest en reinigingsmiddelen, maar dit terzijde.

pindakaas

Als je in de Verenigde Staten bent, denk je best twee keer na voordat je een peanut butter sandwich aanvaard. 
Het FDA (de Amerikaanse voedselcontrole) staat namelijk toe dat er in een halve kilo pindakaas tot wel 150 stukjes insect en 5 haren van knaagdieren zitten. 
Stof tot nadenken, de volgende keer dat je een boterham smeert.

fastfood

Gelukkig eten we in ons land nog betrekkelijk weinig fastfood op jaarbasis, maar in sommige andere landen (de Verenigde Staten, Groot-Brittannië) maken ze zich terecht zorgen. 
Verschillende studies hebben namelijk uitgewezen dat je op jaarbasis gemiddeld 12 schaamharen voorgeschoteld krijgt bij je hamburgers en patat. Hoe die daar terecht komen, is uiteraard een vraagteken. 
De cijfers zijn er. 
Hoe vaak je daarvoor precies langs je plaatselijke drive-in moet passeren, werd er wel niet bij vermeld.

patat

Nog een fast food feitje, ditmaal over de patat. 
Om de gele staafjes er nog aantrekkelijker uit te laten zien, worden de patatjes van heel wat fastfoodketens eerst in suiker gerold voordat ze in de friteuse verdwijnen. 
Hierdoor ontstaan een goudgeel, aantrekkelijk laagje, kwestie van de klanten nog hongeriger te maken.

aardbei in chocola

Ben je verzot op aardbeien en aardbeiensmaak? 
Denk dan twee keer na voordat je weer een zoveelste zakje snoep meegrist. Om die specifieke aardbeiensmaak te creëren, zijn er niet minder dan 50 verschillende chemicaliën nodig. 
Zo speel je onder andere ethylacetaat naar binnen, een stof die ook in nagellakverwijderaar te vinden is.

kameel

Eind december is het weer eten geblazen. 
Al die fondues, gourmetten en koude buffetten verzinken echter in het niets bij de grootste maaltijd ter wereld.
 Als bedoeïenen  groots willen uitpakken tijdens een bruiloft, schotelen ze de gasten gevulde kameel voor. 
Benodigdheden: een heel kameel, gevuld met een heel schaap. 
In dat schaap zitten 20 kippen, die op hun beurt weer 60 eieren bevatten. Verder aangevuld met 12 kilo rijst, 2 kilo pijnboompitten en 2,5 kilo zwarte peper.

ijs

Lees de kleinste lettertjes op de verpakking van ijs nog eens goed. 
Om te voorkomen dat ijs in de diepvries kristalliseert, voegen veel producenten piepkleine hoeveelheden zeewier toe aan hun producten om precies die kristallisatie te voorkomen.

worcestershiresaus

Geen Bloody Mary, filet américain of caesarsalade zonder worchestershire saus. 
Deze smaakmaker past perfect bij rundvlees, maar wist je ook hoe die Britse klassieker gemaakt wordt? 
Ansjovis wordt geweekt in azijn tot de vis volledig opgelost is, graten en al. Ondertussen worden er allerlei smaakmakers aan de vloeistof toegevoegd tot er uiteindelijk een dikke, smakelijke massa achterblijft. 
Geen saus voor vegetariërs dus, of je moest een van de zeldzamere vegetarische alternatieven weten te bemachtigen.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen