dinsdag 21 mei 2013

Iberische lynx.




Zeldzaamste kat ter wereld
De kans dat je een Iberische lynx in het wild tegenkomt, is heel erg klein. 
Volgens onderzoekers zijn er nog maar honderd. 
Dat maakt hem vijftien keer zo zeldzaam als de reuzenpanda.

Waar leven ze?
De Iberische lynx leeft in Spanje, in kleine groepen in afgelegen berggebieden en rivierdalen.

Wat eten ze?
De Iberische lynx jaagt op eenden, reekalfjes en kleinere dieren, zoals muisjes. 
Maar het belangrijkste voedsel is konijn. 
Ze snoepen er gemiddeld één per dag op. 
Maar door besmettelijke konijnenziektes leven er steeds minder konijnen in Spanje. 
De Iberische lynx heeft dus honger!

Hoe leven ze?
In hun eentje. 
Overdag slapen ze en 's nachts gaan op pad, op zoek naar een lekkere prooi.

Wat maakt ze bijzonder? 
Hun uiterlijk! 
De Iberische lynx is goed te herkennen aan de pluimen aan zijn oren. 
En nog iets opvallends: de Iberische lynx heeft lange bakkebaarden, plukken haar aan de zijkant van zijn kop.

- De Iberische lynx wordt ook wel de Spaanse lynx genoemd, omdat hij vooral in Spanje voorkomt.
- De Iberische lynx leefde vroeger ook in Portugal, Zuid-Frankrijk en Italië.
- De Iberische lynx is het neefje van de Euraziatische lynx. Die komt op veel meer plekken voor. En is ook groter.
- Mannetjes wegen zo'n dertien kilo, vrouwtjes meestal niet meer dan tien kilo.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen