zondag 18 augustus 2013

Grote ramp door koppige beslissers: Kattenoverlast.


Iedereen negeert wel eens een goedbedoeld advies.
Vaak kan je achteraf pas zeggen dat je had moeten luisteren.
Maar sommige veroorzaakte catastrofes zag iedereen mijlenver aankomen.

Kattenoverlast
(Australië - 1880).

Een ezel stoot zich over het algemeen....
In Australië lijken ze nog nooit van dit gezegde gehoord te hebben.
Foutje nummer één kwam van de Engelse kolonist Thomas Austin in 1859.
Onder het mom van "jagen op konijnen is niet hetzelfde zonder konijnen" liet hij er 24 overkomen uit zijn vaderland om zo zijn hobby ook Down Under te kunnen beoefenen.
Maar met 24 konijnen ben je zo uitgehobbyd.Dus lieten andere Australische kolonisten ook wat konijnen overkomen en lieten ze in het wild vrij.
Resultaat: een levenslange vrijetijdsbesteding aangezien de konijnen het deden als.... konijnen.
En zonder natuurlijke vijand ontstond er al snel een ware konijnenplaag.
De bestuursleden van het Gemenebest moeten hebben gedacht: wat als wij de natuurlijke vijand ook laten overkomen?
Die zouden vast wel raad weten met die konijnen.
Er waren wel wat verstandige mannen die door hadden dat het plan een herhaling was van de eerste misstap.
Niemand luisterde en zo kwam ook de Europese huiskat overgevaren.
De gevolgen hiervan waren zo mogelijk nog zorgelijker.Niet alleen ontstond er een kattenplaag die de Aussies nu nog teistert, de konijnenoverlast is nooit verholpen.
Wel zijn zo'n 10 vogel- en zoogdiersoorten uitgestorven, staan er 35 vogels, 36 soorten zoogdieren en zeven reptielsoorten op de bedreigde diersoortenlijst, brengen de lieve poesjes allerlei ziekten over en kosten ze bijna 117 miljoen euro per jaar.
Iemand verwoordde het subtiel: "Wij hebben de impact op het milieu en de economie niet goed ingecalculeerd".

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

2 opmerkingen:

 1. En vevolgens kwam steen 3 en importeerde men in 1935 de reuzenpad (Rhinella marina) om insecten en muizen uit de suikerrietvelden te vreten ,ook hier helaas hetzelfde probleem,de reuzenpad werd het probleem vrat alles behalve de insecten en is een ware plaag down under

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heeft u weleens gehoord van gepiep van kattenverjagers? En zo ja, wat vind u hiervan?!

  Je hebt geluidssystemen (ultrasoon geluid/ultrasone geluidsgolven) dat werkt tegen katten. Onbedoeld zenden die apparaten ook geluiden uit dat mensen kunnen horen. De geluidssterkte van dergelijke toestellen is vrij fors over de honderd decibel. Het geluid veroorzaakt een hoge druk op je gehoor en oorpijn klachten. Ik vind dan ook dat dit een vorm van mishandeling is. Het geluid is niet te negeren en het jaagt je weg. Ook veroorzaakt het harde geluid een flinke piep in je oren.

  Vooral kinderen worden hiervan het slachtoffer omdat zij de pieptoon horen en volwassenen meestal niet. Zie ook artikel in een Engelse krant:  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2343706/Couple-installed-high-pitch-mosquito-alarm-ward-racist-teen-vandals-investigation-noise-nuisance.html  Ik vroeg me af of hier meer mensen mee te maken hebben? Het geluid is voor mensen al keihard wat dan voor dieren? Een kattenverjager is een kleine luidspreker op een paal dat je in de tuin kunt neerzetten. Zie ook www.pieptonen.nl of bel met 0649137777

  BeantwoordenVerwijderen