Op 27 maart 1629 werd ene Elieser begraven in Ouderkerk aan de Amstel, vlakbij Amsterdam.
Wij weten bijna niets over hem, maar volgens zijn grafsteen was hij een 'goede slaaf/bediende".
Elieser kreeg een mooie plek op de Joodse begraafplaats in Ouderkerk.
Dat had zijn eigenaar waarschijnlijk geregeld, de succesvolle Portugees Joodse koopman Paulo de Pina.
Eigenlijk was slavernij verboden in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Kooplui deden weliswaar aan slavenhandel, maar die speelde zich vooral af op de Afrikaanse kusten en in Amerika.
De meeste slaven werkten op plantages in 'de West'.
Paulo de Pina had Elieser waarschijnlijk meegenomen toen hij uit Portugal naar Amsterdam verhuisde.
In Portugal was slavernij toegestaan en in Amsterdam werd soms een oogje toegeknepen.
Want ook in de 17e eeuw werd al veel gedoogd.
Tussen Eliesers dood en de afschaffing van de slavernij in 1863 hebben in Nederland meer slaven gewoond, maar waarschijnlijk ging het om kleine aantallen.
Hoeveel Eliesers er precies zijn geweest is gissen, want dit soort schimmige zaken werd nu eenmaal niet geregistreerd.
meer op http://5-five-5.blogspot.nl/
meer op http://5-five-5.blogspot.nl/
In het middeleeuwse Europa hadden we de horigen. Die waren bezit van o.a. leenheren. Vreemd genoeg is slavernij nog veel ouder en is min of meer uitgevonden in.... Afrika http://www.geschiedenis24.nl/de-slavernij/afleveringen/aflevering-2-Nederlandse-geweren-Afrikaanse-tranen-/slavernij-in-afrika.html
BeantwoordenVerwijderenIn west Europa was er maar 1 volk wat nu onderdrukt wordt die geen slaven hield.
BeantwoordenVerwijderenSinds Karel de grote helaas niet meer. Loondienst is ook slavernij dus slavernij is niet afgeschaft dat is fictie. Zolang de huidige machthebbers aan de macht blijven zal dat niet veranderen.
Er heeft inderdaad 'n schiplading aan slaven hier rondgelopen, dit nadat 'n Portugees schip was gekaapt. Nederland zat toen nog niet in de slavenhandel, aanvankelijk wilde men de slaven laten gaan maar vonden enkele handelaren dit zonde van 't geld - uiteindelijk is de lading alsnog doorverkocht, 'n enkeling is achtergebleven en werd geschoold. Niet veel later echter heeft de Republiek de Portugese handel ingenomen, en werd hiermee 'n belangrijke speler in de slaventransporten.
BeantwoordenVerwijderenVeel Afrikanen die later in de tijd hier kwamen als diender of knecht kwamen vaak uit de Engelse en Franse kolonies.
Nederland een grote speler? Nou... valt tegen hoor: ons aandeel was maar 5,5%, de Fransen zijn onbetwist de grootste handelaren die speciale slaventransportschepen bouwden. De Spanjaarden zijn goede tweede, de Engelsen konden er ook wat van. Er zijn slaven als bediende meegekomen vanuit de West als de plantageeigenaar in Nederland kwam, dat klopt. Er zijn ook veel vrije kleurlingen in Nederland geweest. Er is er ook één in Hoorn gaan wonen, hij trouwde met een blank meisje, opende een winkeltje en noemde zichzelf De Bruin. I kid you not.
BeantwoordenVerwijderen