donderdag 7 mei 2015

Chocola: Speculeren op de beurs.




Volgens veel beurshandelaren is cacao het nieuwe goud.
De cacaoprijs steeg tussen 2013 en 2014 van 1400 naar 1800 dollar per ton.
Hoe dat komt?
De vraag naar cacao groeit flink.
Westerlingen eten meer chocola omdat het gezond zou zijn.
Steeds meer Aziaten hebben geld genoeg om bonbons te kopen.
Tegelijkertijd loopt de cacaoproductie terug.
In cocaproducerende landen als Ivoorkust en Congo kampen de voeren met tegenvallende oogsten.
Hun landbouwgrond raakt uitgeput, maar er is geen geld voor kunstmest of andere verbeteringen.
Daardoor is cacao schaarser geworden en dus duurder.



Slimme beursspeculanten zien brood in de stijgende cacaoprijs.
Zij kopen zich de afgelopen jaren suf aan de waardevolle bonen.
De grootste aankoop werd in 2010 gedaan.
Op de Londense cacaobeurs sloeg een investeringsbedrijf 240.100 ton cacao in, ongeveer 7% van de wereldwijde jaarproductie.
Als het zo doorgaat zijn paaseitjes in de toekomst alleen voor de rijken weggelegd.
Maar hopelijk zal het zover niet komen.
Grote snoepfabrikanten zoals Mars willen graag betaalbaar lekkers blijven verkopen.
Daarom helpen ze cacaoboeren om de productie op peil te houden.
Dat drukt de cacaoprijs hopelijk een beetje.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen