maandag 19 september 2011

De comeback van beesten: Het Damhert.

Sommige beesten zijn echte bikkels. Na slachtpartijen, verwoesting van hun leefgebied en andere narigheid die ze in Nederland meemaakten, duiken ze gewoon weer op. Na 100 jaar, of na nog veel langere tijd.


Het damhert is terug na 120.000 jaar.

Niet iedereen is enthousiast over de comeback van het damhert. Daarvoor verwoesten de bambi's net iets te vaak bloemperken in Aerdenhout en andere duindorpen. In de Amsterdamse waterleidingduinen leeft tegenwoordig een groep van tussen de 1000 en 4000 dieren.
Dat is wel eens anders geweest. Toen de laatste ijstijd inviel, zo'n 130.000 jaar geleden, trok het damhert uit onze streken weg vanwege de kou. Voor die tijd lag de temperatuur in Nederland hoger dan nu: zo'n 18 graden Celsius. De damherten trokken naar Klein-Aziƫ (het huidige Turkije), waar het klimaat ze beter gezind was. Tot ze door de Romeinen werden meegenomen naar Europa als jachtdier. Veel damherten ontsnapten en verwilderden. Ze pasten zich aan de lage temperaturen aan. En zo belandden de taaie beesten uiteindelijk toch weer in Nederland. Sindsdien is het damhert hier om te blijven.

kijk ook eens op http://5-five-5.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten