zaterdag 24 september 2011

Euthanasie in de achtbaan

Voor wie zijn leven met een dolle rit wil afsluiten, is de 'Euthanasie Coaster' mogelijk een goede optie.

Kunststudent Julijonas Urbonas bedacht de - hypothetische - euthanasiemachine in de vorm van een achtbaan.

De drie minuten durende rit heeft alles: een lange, trage klim, die naar een hoogte van 500 meter leidt, een flinke afdaling en zeven loopings.
De G-krachten die de inzittenden van het karretje gedurende een minuut aan 360 km/u moeten verdragen (tot 10 G), zijn dodelijk; het geheel is zo bedacht, dat de hersenen een bloed- en zuurstoftekort krijgen. "Sommigen zouden bij de eerste looping al kunnen sterven, maar als dat niet het geval is, zorgen de overigen daar wel voor", aldus de bedenker.

Kunstzinnig afscheid
Urbonas, die ooit in zijn geboorteland Litouwen in een pretpark werkte, is een kandidaat voor een PhD-titel aan het Londense Royal College of Art, afdeling Design Interactions. Hij ziet zijn idee als een intellectueel en kunstzinnig afscheid van de wereld. "Als euthanasie legaal is, waarom zouden we er dan niet wat meer betekenis aan geven?"

"De inzittende heeft een paar minuten om over zijn beslissing na te denken en terug te blikken op zijn leven. Op de hoogste top moet hij de ultieme beslissing nemen: kiezen om te blijven leven of op de 'vallen'-knop duwen en sterven."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten