dinsdag 25 juni 2013

Grote bamboe-lemur.



De panda van Madagaskar.

Vanwege zijn eetgewoontes wordt de bamboe-lemuur ook wel ‘de panda van Madagaskar’ genoemd. 
Maar de lemuur heeft wel een saaiere vacht: grijs en bruin. 
De lemuur is een halfaap, dus geen familie van de reuzenpanda (een beer).

Waar leven ze?
Alleen op het eiland Madagaskar (ten zuidoosten van Afrika), in regenwouden met veel bamboe.

Wat eten ze?
Kijk maar naar zijn naam! 
Zijn lievelingsvoedsel is bamboe, het is bijna het enige wat hij eet.

Hoe leven ze?
Grote bamboe-lemuren leven met een paar mannetjes, een paar vrouwtjes en hun kinderen samen. 
Een vrouwtje krijgt na vijf maanden zwangerschap één jong. 
Dat geeft ze een maand of acht moedermelk. 
Als het jong drie of vier jaar is, gaat het op zoek naar een andere groep.

Wat maakt ze bijzonder?
De grote bamboe-lemuur is één van de meest bedreigde diersoorten op de aarde. 
Er zijn maar twaalf groepen bekend, met bij elkaar nog geen honderd lemuren.

- De grote bamboe-lemuur weegt iets meer dan twee kilo.
- De bamboescheuten die de lemuur eet, zouden een mens ernstig ziek maken of zelfs doden. Ze zijn erg giftig.
- Lemuren (halfapen) zijn primaten, de groep zoogdieren waar ook de apen en de mens bij horen.
- Van de zes soorten bamboe-lemuren is hij de zwaarste.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

Bambu Lemur

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen