vrijdag 10 oktober 2014

Olifanten



Er zijn Afrikaanse en Aziatische olifanten. 
De Afrikaanse groep bestaat uit drie soorten, de Aziatische uit één soort. 
Dat zijn er dus vier in totaal! 
Afrikaanse olifanten zijn de grootste dieren op het land! 



Waar leven olifanten?
In het zuidelijke deel van Afrika leven de meeste olifanten in beschermde gebieden. 
In Azië komt de olifant nog in het wild voor namelijk op het eiland Sri Lanka, in bepaalde delen van India, in Nepal, Bangladesh, Thailand, Birma en in Maleisië. 

Slagtanden
De meeste olifanten hebben slagtanden. 
Die tanden zitten aan de bovenkaak en zijn eigenlijk te vergelijken met jouw snijtanden. 
Slagtanden hebben drie functies. 
Ze worden gebruikt als wapen, om te werken en het is iets waar vooral mannetjes heel trots op zijn. 



De slurf
Een slurf is een heel handig ding! 
Aan de binnenkant van de slurf zitten twee buizen die eigenlijk hetzelfde werken als jouw twee neusgaten. 
Alleen gebruikt de olifant zijn slurf ook nog om dingen te grijpen, te graven,  te vechten, als snorkel, om te drinken en voor nog veel meer dingen! 

De dood van een olifant
Olifanten hebben twee kiezen in hun bovenkaak en twee onder ook. 
Die kiezen slijten langzaam af van al het kauwen. 
Als de kiezen 'op' zijn, komen er weer nieuwe. 
Na vier kiezen is de olifant ongeveer zestig jaar en komen er geen nieuwe meer. 
Het dier kan dan niet meer eten, wordt steeds zwakker en overlijdt uiteindelijk.



- De grootste olifant ooit woog ongeveer 12 ton. 
- Eigenlijk is de slurf van een olifant ook zijn douche. 
Hij spuit eerst water en daarna zand over zichzelf heen.
- Bij veel volkeren is de olifant het symbool van kracht, wijsheid, vriendelijkheid, geluk en lange levensduur.
- Per dag eet een Afrikaanse olifant ongeveer 200 kilo voedsel.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen