woensdag 28 september 2011

Lusten alleen Nederlanders dropjes?

Nee hoor, ook Duitsers (Haribo!), Britten en Scandinaviërs eten drop die lijkt op onze lekkernij. 
Alleen zijn bijna nergens zo veel varianten van drop te koop als in Nederland. 
Het belangrijkste ingrediënt van drop is het zoete ingedikte sap van de plant Glycyrrhiza glabra, oftewel zoethout.



Vrijwel alle culturen hebben deze plant ontdekt als smaakstof. 
In de VS is zelfs een tijd lang tabak met dropsmaak in de handel geweest.
 Ook in Griekenland en China verwerkt men zoethoutsap in snoepjes, maar die zijn harder en bitterder dan onze drop.





Oorspronkelijk werd drop gebruikt als medicijn. 
Het laxeert, helpt tegen een schrale keel en volgens sommigen zelfs tegen buikklachten. 
Ook zou je er een mooie huid van krijgen. 
Doorsnoepen dus.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

http://dorpenstedennederland.blogspot.nl/


3 opmerkingen:

  1. En het jaagt je bloeddruk omhoog als je te veel snoept

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In Zweden is zelfs ijs met drop enorm populair. In het zichzelf dropland benoemde NL bestaat dat nog niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die bloeddrukverhoging geldt alleen voor onbehandelde zoethoutproducten. Bij dropjes wordt al sinds jaar en dag de bloeddrukverhogende component eruitgehaald.

    BeantwoordenVerwijderen