woensdag 3 april 2013

Reuzenkraak




Bestaat-ie of bestaat-ie niet? 
Vroeger dachten mensen dat er een monster in de zee leefde dat schepen verwoestte. 
Waarschijnlijk gingen die verhalen over de reuzenkraak, de grootste octopus ter wereld. 
Hij wordt meestal tussen de drie en vijf meter lang en weegt tien tot vijftig kilo.

Waar leven ze? 
Op de zeebodem langs de noordelijke kusten van de Stille Oceaan. 

Wat eten ze?
De reuzenoctopus gaat vooral ’s nachts op zoek naar krabben, kreeften, garnalen, schelpdieren en vissen. 
Hij eet ze op in zijn schuilplaats.

Hoe leven ze?
Ze leven in openingen in rotsen. 
Jonge reuzenkraken graven vaak een hol in het zand. 
Zo zijn ze goed beschermd tegen vijanden, zoals robben, zeeotters en haaien. 
De reuzenoctopus leeft meestal alleen en zoekt alleen soortgenoten op voor de voortplanting. 

Wat maakt ze bijzonder?
Als het vrouwtje bevrucht is door het mannetje legt het vrouwtje duizenden eieren in een veilig hol. 
Het kan wel acht maanden duren voordat de eieren uitkomen. 
In die tijd bewaakt het vrouwtje de eieren en eet ze niet. 
Kort nadat de jongen uitzwemmen, sterft de moeder.

- Als een octopus bedreigd wordt, spuit hij inkt. Daardoor kleurt het water donker en verliest de vijand hem uit het oog.
- De reuzenkraak laat zich niet zomaar opeten. Hij kan hongerige potvissen aardig verwonden.
- De reuzenoctopus heeft geen skelet. Daardoor kan hij met zijn gladde, soepele lichaam makkelijk door smalle spleten.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen