dinsdag 9 april 2013

Vogelbekdier.




Giftige achterpootjes.
De mannetjes van het vogelbekdier hebben bij elke achterpoot een giftige stekel. 
Daarmee verdedigen ze zich als ze worden aangevallen.

Waar leven ze?
Vogelbekdieren leven in het oosten van Australië en in Tasmanië. 
Je moet geluk hebben om er eentje te zien, want vogelbekdieren zijn vooral 's nachts actief.

Wat eten ze?
Een vogelbekdier eet graag een lekker schaaldiertje, insectenlarfje of wormpje. 
Met zijn snavel wroet hij in de modder op zoek naar eten. 
In de snavel zitten kleine zintuigen die gevoelig zijn voor elektrische signalen die de prooi afgeeft. 
Jonge vogelbekdieren hebben tanden. 
Die tanden verliezen ze als ze ouder worden. 
Er komen ribbels voor in de plaats.

Hoe leven ze?
Overdag zitten vogelbekdieren in hun holen verstopt of leven ze onder water. 
Deze holen hebben ze zelf gegraven, net boven de waterspiegel. 
's Nacht gaan ze op zoek naar voedsel.

Wat maakt ze bijzonder?
Vogelbekdieren leggen eieren, maar het zijn... zoogdieren! 
Ze voeden hun jongen namelijk met melk.

- In het wild kan een vogelbekdier iets meer dan tien jaar oud worden. Een gevangen dier werd ooit 17 jaar.
- De mierenegel in Nieuw-Guinea en Australië is naast het vogelbekdier het enige zoogdier dat eieren legt.
- Volgens een oud verhaal van de Aboriginals was het eerste vogelbekdier het jong van een eend en een waterrat.
- Toen Europese wetenschappers rond 1800 voor het eerst over het dier hoorden, dachten ze dat het een grap was.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen