zondag 25 maart 2012

Russische road rage
In Rusland rijden enorm veel mensen rond met een videocamera op hun dashboard. 
Gewoon omdat ze na een ongeval gemakkelijker de schuldige kunnen aanwijzen. 
Geen overbodige luxe, zo blijkt, want het internet barst van de Russische vechtpartijen op de weg. 
In Russia, car drives you. 
Een van de ergste gevallen gebeurde in dit eerste filmpje. 
Blijkbaar ging een Lada niet snel genoeg aan de kant voor een konvooi woestelingen. 
Eerst wordt er nog waarschuwingsschoten gelost met een Kalashnikov, even later beukt een zware 4X4 hem gewoon van de weg.


Bij een kop-staartbotsing in Moskou ga jij je niet spontaan afvragen of er gewonden zijn. Nee, je geeft de chauffeur gewoon enkele ferme tikken. Waarna die plankgas achteruit geeft en een paar geparkeerde wagens vernielt. Om terug vooruit te schieten en wéér brokken te maken.


In een file heeft het weinig zin om je op te winden. Ook al voegen sommige chauffeurs te agressief in en dragen ze spuuglelijke gele schoenen. Je mag ze best eens op hun plaats zetten, maar dit is er ver over. We moeten wel zeggen dat het kleine opdondertje zich niet zomaar opzij laat zetten door die Russische beer voor hem, ook al was hij de oorzaak van dit dispuut.


Sommige chauffeurs kunnen niet verdragen dat je hen voorbij rijdt. Een Toyota Landcruiser werd enige tijd gehinderd door een Lada, tot die er uiteindelijk in slaagde om toch voorbij te steken. En toen besloot de zware 4X4 om zijn remmen te testen...


Motorrijders 'winnen' voor een rood punt of een kruispunt graag enkele plaatsen, dat is algemeen gegeven. Een oververhitte Rus kon dat in 2009 niet meer aanzien en besloot het pad van de motorrijder te blokkeren. Spijtig voor hem had die een stevige rechtse. Opvallend: voor je weet mengen zich mannen in het gevecht die er eigenlijk niets mee te maken hebben. Voor de lol?


Iemand de weg afsnijden is niet alleen levensgevaarlijk, het is ook de kortste weg naar de garage. Op een Russische autostrade snijdt een Lada de pas af van een snellere wagen, die op zijn eigen manier wraak neemt. Deze manoeuvres zie je doorgaans enkel in Amerikaanse realityseries over de verkeerspolitie.


Een ordinaire ruzie om een parkeerplaats ontaard al snel. Eerst krijgt het slachtoffer een droge klap in het gezicht om enkele seconden later bedreigd te worden met een pistool. Want dat heeft toch elke zakenman bij zich op een doodgewone werkdag in een grote stad, nietwaar?


Moeten we hier nu mee lachen of onthutst om zijn? Twee mannen discussiëren er op los, tot de chauffeur van de Mercedes zijn blote vuisten (en voetzolen) bovenhaalt. Opeens duikt er een derde chauffeur op met knuppel die duidelijk maakt wat hij van die schertsvertoning vindt. Scherven maken geluk zeggen ze dan.


De allerlaatste video is een rare bedoening. Bijna een minuut lang beuken twee Russen op elkaar in, tot iemand hen komt vertellen dat alles gefilmd wordt. Opeens zijn ze de beste maatjes, maar drie minuten na de eerste klets hangen ze alweer in elkaars haren. Testosteron is een raar ding, als je het mij vraagt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten