maandag 30 juli 2012

Bestaan er dieren die schijnzwanger zijn?Bij mensen zijn schijnzwangerschappen vrij zeldzaam.
Vrouwen krijgen in zo'n geval symptomen van zwangerschap (misselijk, moe, gevoelige borsten), maar dragen geen vrucht.
De meeste experts wijten het aan psychische oorzaken: vrouwen willen heel graag zwanger worden of zijn er juist heel bang voor.Ook dieren kunnen schijnzwanger zijn.
Maar dan zijn er lichamelijke oorzaken.
Er is een eitje in de baarmoeder blijven 'steken' en het lichaam denkt dat er een foetus is ontstaan.
Het lijf van het vrouwtje verandert als ze zwanger is.
Honden kunnen een paar weken na hun loopsheid lichamelijke en psychische tekenen vertonen van zwangerschap en bevalling.
De teef gedraagt zich alsof ze een nestje heeft: ze loopt met sokken rond die ze als haar pups beschouwt en blijft het liefst binnen bij haar 'jongen'.
Haar melkklieren scheiden soms zelfs melk af.
Konijnen en cavia's overkomt het ook weleens.
Bij katten komt schijnzwangerschap zelden voor.
De toestand is met medicijnen te verhelpen, maar het gaat ook vanzelf weer over.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/


2 opmerkingen:

 1. Mijn hond had zelfs dusdanig veel last van schijnzwangerschappen dat we haar eraan hebben laten helpen via sterilisatie. Dit was nodig omdat deze Chihuahua van 3 kilo echt alles als haar puppies ging beschouwen, inclusief haar baasjes. Werd ook vrij depressief omdat niets voldeed aan haar idee van "puppy". Na de operatie is ze weer een "gewone" hond geworden en ook enorm gelukkig. Puppies kan ze niet meer krijgen maar verder is ze enorm tevreden met haar maatje.
  (De sterilisatie werd uitgevoerd via endoscopie en liet drie hele kleine lidtekens achter en hoewel dit duurder is, herstelt de hong hier veel sneller van en is het veel minder ingrijpend.)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Samsam

  30 jul 2012 13:10
  Ik wil even een reactie geven op de vraag of dieren ook schijnzwanger kunnen zijn.Volgens mij wel, wij hebben een hond gehad en die was volgens de dierenarts schijnzwanger. Op een gegeven moment ging ze allerlei knuffels van mijn dochter verzamelen en die mocht je niet af pakken want dan begon ze te brommen en heel zenuwachtig te doen.
  Vandaar dat ik dit even mail.
  Gr. samsam.

  BeantwoordenVerwijderen