Eetwedstrijden waarbij mensen zich volstouwen met hamburgers kennen we wel.
Maar wat als je probeert zo veel mogelijk rauwe koeienhersenen of levende kakkerlakken naar binnen te werken?
Hete hap.
Op het menu?
De Trinidad Scorpion Butch Taylor-peper.
Dit is een van de allerheetste pepersoorten ter wereld.
Lekker?
Nou, nee.
Deze schorpioenpeper scoort 1,4 miljoen op de Scovilleschaal, een schaal waarmee voedselproducenten de pittigheid van kruiden en sauzen aangeven.
De peper is veel heter dan de 50.000 Scovilles (zoals er in cayennepeper zit) die een gemiddeld mens lust.
Kampioen?
De Taiwanees Lee Kuan-ting.
Recordhoeveelheid?
Lee at 90 schorpioenpepers op een middag in 2011 tijdens een wedstrijd in een grote kruidenwinkel in Taipei.
De andere deelnemers hielden het na één hap al voor gezien.
Waarom?
De prijs die viel te winnen met deze eetwedstrijd was minstens zo gepeperd: een Jaguar classic xj-v12 ter waarde van 115.000 euro.
Nare bijsmaak?
Ook de consequentie van zoveel bloedhete pepers eten bleek pittig.
Na de prijsuitreiking kon winnaar Lee niet direct lekker wegscheuren in zijn Jaguar.
Hij werd ter plekke onwel en werd per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.
Daar moest hij 2,5 dag blijven om zijn darmen helemaal te laten schoonspoelen.
Toch had het nog een stuk slechter met hem kunnen aflopen.
Volgens een onderzoek uit 1980 van wetenschappers van de Universiteit in Thailand kan capsaïcine, de stof die pepers zo heet maakt, dodelijk zijn.
Van 1,5 kilo pepers kun je het loodje leggen, aldus het onderzoek.
Capsaïcine reageert bijtend op het slijmvlies in je maag en darmen.
In hoge concentraties kan het dwars door je ingewanden branden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten