donderdag 12 december 2013

Wolven


Hij slobbert net zo hard als een hond bij het drinken, maar heeft iets schuinere ogen en sterkere kauwspieren. 
Het is een wolf! 

Familiegroepen
Wolven leven in roedels. 
Een roedel bestaat uit een vader, een moeder, hun kinderen (welpen) van dit jaar en de grote jongen van het vorige jaar. 
Als de wolven twee jaar zijn, verlaten ze de roedel. 
Ze zwerven dan rond totdat ze een goede plek vinden waar ze samen met een andere wolf een eigen roedel kunnen beginnen.



Wolven dichtbij
Wolven kom je in ons land (nog) niet tegen. 
Ze leven wel in Europa. 
De dichtstbijzijnde roedel die bekend is, woont in Duitsland. 
Ook in Polen, Zwitserland, Italië, Frankrijk, Spanje, Rusland, Slovenië en Oostenrijk komen wolven voor. 

Stevige kaken
Een wolf eet ongeveer vier kilo vlees per dag.
Hij jaagt op allerlei dieren. 
Van ratten en bevers tot elanden. 
Hij kan wel tien kilo in één keer eten en daar dagenlang van leven. 
Als het nodig is, kan hij zelfs twee weken zonder eten. 



Oog in oog
Kom je ooit ergens in de wereld oog in oog te staan met een wolf dan heb je eigenlijk geluk. 
Het is namelijk zeldzaam om er één te zien. 
Ze leven in een grote gebied en hebben een schutkleur. En bovendien zijn ze reuzebang voor jou!

- Wolven lijken veel op honden. 
Dat is niet zo raar, want honden stammen namelijk af van de wolven.
- De leiders van een roedel plassen met één achterpoot van de grond getild. 
Andere wolven doen hun plasje gehurkt.
- In Nederland en België kun je alleen wolven zien in de dierentuin.
- De wolf heeft vijf familieleden: de hond, de vos, de jakhals, de dingo en de coyote.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen