woensdag 10 september 2014

Insecten en spinnen


Kleine indringers.

Insecten en spinnen?
Ze hebben unieke eigenschappen en zijn razend interessant.
Maar hoe bijzonder deze diertjes ook zijn, wij hebben ze liever niet in huis!In België en Nederland leven BIJNA ZEVENHONDERD VERSCHILLENDE SOORTEN SPINNEN.Als het warm is, planten insecten zich nog sneller voort.
Zo kunnen huisvliegen bijvoorbeeld wel VIJFTIEN GENERATIES PER JAAR voortbrengen.FRUITVLIEGJES ZIJN HARTSTIKKE NUTTIG.
Vooral in het lab.
Zij worden namelijk veel gebruikt voor de wetenschap en hebben al heel wat DNA-testen doorstaan.Gevaarlijke spinnen komen in Nederland niet voor.
Maar de spoorspin (die graag leeft bij druivenstruiken) KAN WEL FLINK BIJTEN.
Van zo'n beet kan je weken last hebben.Hebben we een NATTE ZOMER?
Dan zijn er in de herfst MINDER EN OOK KLEINERE SPINNEN.In theorie kan EEN ENKELE VLIEG binnen vijf maanden tijd ruim VIJF BILJOEN NAKOMELINGEN produceren.
Gelukkig zorgen natuurlijke vijanden ervoor dat dit in de praktijk niet lukt.Een vlieg is BINNEN TWEE WEKEN VOLWASSEN en leeft daarna nog 16 TOT 24 DAGEN.Fruitvliegjes kun je BESTRIJDEN door ze te lokken met een bakje azijn of siroop met daarin een druppeltje afwasmiddel.
Door het afwasmiddel kunnen de vliegjes niet blijven drijven en verdrinken ze.Muggen kunnen mensen OP DERTIG METER AFSTAND ruiken.Wereldwijd leven er ongeveer DRIEDUIZEND VERSCHILLENDE SOORTEN MUGGEN.De pootjes van vliegen zitten vaak VOL BACTERIËN.
Met die vieze voeten landen ze vervolgens ook op je fruitmand, suikerpot of boterham met jam.....Vliegen verteren hun eten buiten hun lichaam.
Dat doen ze door hun maaginhoud te legen op hun voedsel.
DAARNA SLURPEN ZE HET PLASJE VERTEERD VOEDSEL WEER OP.Muggen hebben geen angel.
Eigenlijk steken ze dus niet, ZE BIJTEN.ARACHNOFOBIE is een ander woord voor spinnenfobie.
Veel mensen hebben last van deze extreme angst.

Kijk ook eens op http://5-five-5.blogspot.nl/

2 opmerkingen: