zondag 13 mei 2012

Moeders. De grootste mythes van het moederschap.Over het moederschap is al veel gezegd en geschreven, maar niet alles is altijd helemaal waar. 
Zoals:

1)    Moeders vinden hun baby's mooi
Net als zweven op de roze moederwolk, hoor je als kersverse mama helemaal verliefd te zijn op je pasgeborene en hem/haar de mooiste baby ter wereld te vinden. 
Dat ze het hoofdje te groot of misvormd vindt, de huid te rood of de beentjes te lang voor het lijfje, dat 'hoort' niet.

2)    Moeders houden van kinderen
Correctie: moeders houden van HUN kinderen. 
Daarom hoeven ze nog niet te smelten voor elk ander kind, of hun gezelschap altijd te appreciëren. 
Als ze van een glas wijn op een zonnig terras willen genieten bijvoorbeeld, of in het vliegtuig als ze hoofdpijn hebben.


3)    Moeders zijn dol op voorlezen
Het idee van voorlezen is enorm aantrekkelijk, maar in realiteit gaat er ruzie over de boekkeuze aan vooraf en willen kinderen na het lezen de facto niet slapen. 
Als moeder kan je vooral niet wachten voor die twee uurtjes 'voor jezelf', waarin je rustig was plooit en sportzakken klaarzet.

4)    Moeders houden van koken
Niet dus, en zeker niet als elk gezinslid andere voorkeuren of opmerkingen heeft. 
Of de kinderen gewoonweg niets gezond willen eten. 
En als ze nooit bedankt zeggen, of zelfs maar doen of ze het lekker vinden. Eén keertje, als er geen pizza of spaghetti op het menu staat.

5)    Moeders zijn de liefste
Als dochter- of zoonlief in kwestie een ijsje krijgt of bij een vriend(innet)je mag blijven spleen en slapen, zijn moeders natuurlijk de liefste. 
Maar mama's voelen zich niet vaak de liefste, want een ijsje betekent dat ze stoppen met zeuren en ze naar een vriendje sturen betekent extra rust voor de mama zelf. 
En daar voelen ze zich dan weer schuldig over, net als ze hun geduld verliezen (elke dag), gaan werken (bijna elke dag) of stiekem blij zijn als ze slapen (vaak genoeg).


6)    Moeders zien al hun kinderen even graag
Moeders zijn waarschijnlijk hun kinderen meestal even graag, maar daarom niet op dezelfde manier. 
Stiekem hebben veel moeders een favoriet kind: meestal de braafste op dat moment, of degene waar ze het best mee opschieten, of degene die hen aan henzelf doet denken. 
Dat toegeven is nog een taboe.

7)    Moeders vinden hun kinderen niet vies
Het is niet omdat ze het moeten opkuisen, dat ze het ook willen opkuisen! 
Dus ja, ook moeders kokhalzen van stinkende luiers, moeten zich inhouden na een braakaanval en haten die zoveelste bedplas.

8)    Moeders zijn er altijd
Moeders hebben ook een eigen leven en zijn helaas even vergankelijk als de rest van de wereld. 
Er komt een dag waarop je moeder er niet is om je veters te strikken, je sporttas klaar te zetten of mee te gaan shoppen. 
Omdat ze iets anders te doen hebben, omdat ze toevallig niet in de buurt zijn, of omdat ze naar de hemel zijn vertrokken.
9)    Moeders zijn dol op moeder-zijn
Niet altijd.. elke moeder heeft momenten dat ze het niet meer ziet zitten, dat ze zich afvraagt waar ze aan begonnen is, dat ze wilde dat ze geen moeder meer was. 
Dat is normaal: wie ziet altijd alles graag, onvoorwaardelijk, zonder momenten van twijfel of wanhoop?

10)    Moeders zien hun kinderen liever dan ze dachten dat mogelijk was
Euh, geen mythe maar de waarheid!

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/ 


1 opmerking:

  1. leuk dit, echt ieder punt is op mij van toepassing. toch vind ik mezelf geen slechte moeder

    BeantwoordenVerwijderen