zondag 6 januari 2013

Koe, paard of hond: iedere cultuur heeft een eigen mening over vlees.



Ons hart breekt als we bedenken dat onze hond of onze kat in China op het menu kunnen staan.
Maar in India begrijpen ze niet dat onze steak van een koe kan komen.
En over de hele wereld wordt verontwaardigd gereageerd op het idee dat eskimo's walvissen eten.
Vlees speelt net als vis in iedere cultuur een rol en het is dan ook niet eenvoudig om onze eetgewoonten aan te passen.
 
In de westerse wereld hebben we er doorgaans geen probleem mee dat een koe of een schaap uiteindelijk op ons bord belandt.
Maar dat de Chinezen hondenvlees in hun kookpotten gooien vinden we hartverscheurend.
Het bewijst dat we allemaal diep van binnen toch een beetje spijt hebben als we aan het lot van geslachte dieren denken.
Alleen is die koe ons minder waard dan een hond.
Of hoe vlees in iedere cultuur een aparte rol heeft gekregen.



Hond
In oorlogstijd stond hondenvlees vroeger al op het menu.
Maar vandaag wordt het enkel nog in bepaalde culturen gegeten.
In landen als China, Korea en Vietnam maakt hondenvlees deel uit van de culinaire traditie.
Volgens liefhebbers is er geen verschil met wat wij in de westerse wereld doen.
Wij slachten immers ook varkens en schapen, dus waarom geen honden?

We hoeven immers niet zo ver te reizen om hondenvlees in de culinaire geschiedenis terug te vinden.
Zo werd in Duitsland in het begin van de twintigste eeuw nog hondenvlees gegeten.
Pas sinds 1986 is hondenvlees officieel verboden in ons buurland.
In Zwitserland zou hondenvlees volgens enkele bronnen zelfs nog deel uitmaken van de cultuur.
Het is er in ieder geval niet verboden om hond te eten, al is het wel illegaal voor commercieel gebruik.




Paard of koe
Rundvlees en paardenvlees zijn heel normaal in vele westerse landen.
Al vinden we ook hier opmerkelijke verschillen.
Een paardensteak is in ons land bijvoorbeeld een delicatesse, maar als we het kanaal oversteken is vlees van paarden een taboe.
Ook in de VS en andere Engelstalige landen is paardenvlees een heikele kwestie.
Vlees van een koe is dat natuurlijk niet, hoewel ze ons hier in India wel voor vervloeken.
Daar is de koe immers een heilig dier.
En dan zwijgen we nog over de gebruiken in de moslimwereld, waar dan weer geen varkenvlees op het menu staat.
Ook paardenvlees wordt er afgeraden.


Walvis
Hoewel een walvis geen plaats heeft in ons grote vleesdossier, is het dier wel een ander voorbeeld van hoe iedere cultuur een eigen mening heeft over voedsel.
Walvisvlees doet een groot deel van de wereldbevolking huiveren, maar toch wordt het gegeten door een aantal volkeren.
Eskimo's mogen de dieren nog doden omdat ze een onderdeel van hun cultuur zijn.
Iets waar Japan ook graag aanspraak op zou maken, maar zij vangen dan maar walvissen onder wetenschappelijke voorwendselen.


Insecten
We mogen ook niet vergeten dat insecten in het grootste deel van de wereld gegeten worden.
Het lijkt zelfs niet onwaarschijnlijk dat ook onze cultuur uiteindelijk de culinaire wereld der insecten zal gaan verkennen.
Een hond, een koe, een schaap of een sprinkhaan,... uiteindelijk zijn het allemaal levende wezens.
Alleen vormt iedere cultuur zich een eigen beeld van wat we kunnen eten en wat niet.
Aangezien vlees een onderdeel is van onze cultuur lijkt het onwaarschijnlijk dat we ooit allemaal honderd procent vegetarier zullen worden.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen