dinsdag 8 januari 2013

Oehoe


Kampioen jagen
In de nacht, vertrouwend op zijn scherpe ogen en geweldige oren, vangt deze grote uil heel wat hapjes.

Waar leven ze?
De Europese oehoe vind je in grote delen van Europa, het noorden van Afrika en een paar landen in Azië.
Ook in Nederland en België zijn op een paar plekken oehoes te vinden.

Wat eten ze?
Eigenlijk alles wat ze tegenkomen.
Oehoes jagen op 110 soorten zoogdieren en 140 soorten vogels!
Ze kijken gewoon wat er in hun omgeving te vinden is.

Hoe leven ze?
Het leefgebied van een oehoe is tussen de vijftien en tachtig vierkante kilometer.
In dat gebied leven het mannetje en meestal een paar vrouwtjes.
Ze slapen en jagen alleen.
Overdag slapen ze in een boom, rotsspleet of het struikgewas.

Wat maakt ze bijzonder?
Oehoes zijn de grootste uilen.
Het mannetje wordt ongeveer zestig centimeter hoog.
Van het ene tot het andere puntje van zijn vleugels is hij wel anderhalve meter.

- Oehoes vangen soms zelfs vossen.
- De uil is de enige vogel die de kleur blauw kan onderscheiden van andere kleuren.
- Als een oehoe zijn prooi niet op kan, komt hij de volgende dag terug om de rest op te eten.
- De oehoe wacht soms uren muisstil op zijn prooi.  Dat heet 'roesten'.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen