dinsdag 29 januari 2013

Rode reuzenkangoeroe.



Het grootste buideldier ter wereld.
Hij is 1,60 meter lang, weegt 90 kilo en heeft een staart van ruim een meter.
Met de rode reuzenkangoeroe moet je geen ruzie krijgen!

Waar leven ze?
Ze leven in Australiƫ.
Vooral op de open vlaktes in West- en Midden-Australiƫ.
Als het voldoende regent, springen er wel twaalf miljoen reuzenkangoeroes rond.
In droge tijden daalt het aantal naar vijf miljoen.

Wat eten ze?
Reuzenkangoeroes eten sappige grassprieten, kruiden en bladeren.
Meestal grazen ze ’s nachts.

Hoe leven ze?
Ze leven in groepen van twee tot twintig dieren.
Als het erg droog is, wonen er bij een drinkplaats soms wel 1500 reuzenkangoeroes bij elkaar.

Wat maakt ze bijzonder?
De buidel.
Een kangoeroejong is superklein als hij wordt geboren.
Zo groot als een wormpje.
Het kruipt meteen in de buidel, waar het nog 190 dagen blijft zitten, om melk te drinken en te groeien.
Pas na een jaar kan het jong zichzelf redden.

- Met hun scherpe ogen zien reuzenkangoeroes vijanden al op 350 meter afstand.
- Door te stampvoeten of met hun staart op de grond te slaan, waarschuwen reuzenkangoeroes elkaar voor gevaar.
- Bij gevaar kunnen reuzenkangoeroes wel vijftig kilometer per uur springen.
- Kangoeroes kunnen sprongen maken van tien meter.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/







Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen