vrijdag 11 januari 2013

Mandril.


Grote aap met een clownsneus
Mandrils zijn na mensapen de grootste apen.
De mannetjes-mandrils kun je niet over het hoofd zien.
Ze hebben namelijk een bloedrode neus.

Waar leven ze?
Mandrils leven in tropische regenwouden in het westen van Centraal-Afrika.
Maar er wordt steeds meer regenwoud gekapt.
Ook wordt er op de mandril gejaagd om zijn vlees.
Daardoor zijn er steeds minder van deze apen.

Wat eten ze?
Ze eten vooral planten, vruchten, insecten en kleine dieren.

Hoe leven ze?
Mandrils leven in groepen van twintig dieren.
Soms sluit een groep zich aan bij een grote troep van wel 250 apen.
 Binnen de groep is één mannetje de baas.
Hij is de enige die met de vruchtbare vrouwtjes mag paren, en is dus ook de vader van bijna alle jongen.

Wat maakt ze bijzonder?
Mandrils gaan in groepjes op zoek naar voedsel.
Door knorgeluiden te maken, blijven de apen met elkaar in contact.
Als het tijd wordt om te vertrekken, laat de baas een tweetonig gebrom of gebrul horen.

- De belangrijkste natuurlijke vijanden van de mandril zijn luipaarden.
- Als een mandril-mannetje wordt bedreigd door een vijand, laat hij zijn tanden zien. Die zijn 6,5 centimeter lang.
- Mandril-mannetjes worden wel 80 centimeter groot en kunnen 37 kilo wegen. De vrouwtjes zijn kleiner..
- De grootste mandril-groep ooit gezien, bestond uit 1300 dieren.




Kijk ook eens op http://5-five-5.blogspot.nl/ en http://dorpenstedennederland.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen