donderdag 2 februari 2012

Hoe komt het dat wij fooi geven in de horeca?


De gewoonte om fooi te geven in de horeca bestaat al eeuwen.
Het heeft zijn oorsprong in het "neem er zelf ook eentje", of in het "afkopen van je schuldgevoel" voor het feit dat je zelf plezier hebt, terwijl de  barman aan het werk is voor een karig salaris.




Later werd het ook gewoon om bedienden af en toe iets extra's te geven.
Fooi wordt meestal gemotiveerd als een beloning voor de extra service.
Oftewel als een aanmoediging voor het horecapersoneel om zijn best voor je te doen.
Waarom andere beroepsgroepen het zonder fooi moeten doen?
Fooi geven heeft iets neerbuigends.
Je stelt je op als een meerdere.
Het impliceert dat het werk onderbetaald is.
Of het wordt opgevat als omkopen.
Mensen fooi geven als het niet hoort, kan net zo gênant zijn als het omgekeerde.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

1 opmerking:

  1. Mijn moeder werkte voor de oorlog in de horeca zonder salaris, maar ze moest (en ook haar collega's) wel hun eigen zwart/witte kleding en sloof betalen en onderhouden.
    Ze werkten dus puur op de fooi, klanten wisten dat maar er waren er genoeg die er niet aan deden.

    BeantwoordenVerwijderen