Een ode aan oud spul dat jij en je kinderen niet mogen vergeten.
Elleboogjesmacaroni.
Wanneer?
Begin 19e eeuw tot in de jaren 80 van de 20e eeuw.
Het is niet bekend wanneer deze kleine elleboogjes precies werden geboren.
In Nederlandse huishoudens werden zij vanaf eind jaren 40 fanatiek genuttigd met ham en kaas.
Het is niet bekend wanneer deze kleine elleboogjes precies werden geboren.
In Nederlandse huishoudens werden zij vanaf eind jaren 40 fanatiek genuttigd met ham en kaas.
Dat vonden wij heel mediterraan.
Alleen zijn de elleboogjes helemaal geen Italiaanse maar een Amerikaanse vinding.
Amerikaanse pastamakers kwamen er waarschijnlijk al begin 19e eeuw mee op de proppen.
Al snel werd maccaroni and cheese een op en top Amerikaans gerecht.
De elleboogjes veroverden na WO II ook Noord-Europa.
Hoe werkt het?
Gaarne niet langer koken dan 8 minuten, of je moet behoefte hebben aan plakkerige tarwepudding.
Van dat laatste houden de Amerikanen overigens ook wel.
Zo serveren ze graag maccaroni pudding aan hun dreumessen.
Waarom passé?
Begin jaren 80 ontdekten wij collectief échte Italiaanse pasta.
Dat hebben wij te danken aan Italiaanse gastarbeiders.
Maar ook onze reislust naar Italië.
Voor hardcore fans zijn de elleboogjes overigens nog wel te krijgen bij grote Nederlandse supermarkten.
Kijk maar onderin het schap.
Zelf gebruiken de Italianen het woord maccerone ook, maar dan als overkoepelende naam voor alle holle pasta's, zoals bijvoorbeeld penne (pijpjes).
meer op http://5-five-5.blogspot.nl/
meer op http://5-five-5.blogspot.nl/
Gribou
BeantwoordenVerwijderen18 feb 2012 11:27
Voor mij zal het elleboogjes macaroni toch favoriet blijven als ik een keer een pasta gerecht maak .
gr Greet
Roderik56
BeantwoordenVerwijderen18 feb 2012 16:32
Ach tja. Good old macaroni. Bij ons thuis werd het gemaakt met een gebakken uitje, een blikje tomatenpure en kleine blokjes kaas er doorheen. Voedsel voor de zaterdagen. Met sla er bij. En het liefst wat over houden. Dat bakte je de volgende dag op voor op een witte boterham. TEgenwoordig eten we pasta in allerlij soorten en met de meest uiteenlopende sausen.
Toch maak ik heel somst nog wel eens volgens moeders recept. Good old macaroni. Nog steeds te koop voor een habbekrats. Even bukken voor het onderste vak in de super. Voor hen die budget-arm moeten koken.