zondag 14 juli 2013

Barbecue in Zuid-Afrika: Eenheidsworst!

Land?
Zuid-Afrika

Naam?
Braai.

Wat gaat erop?
Elke soort vlees is goed.
Een traditioneel bijgerecht is maispap.


Hoe?
Op 24 september is het Nasionale Braaidag in Zuid-Afrika.
Aartsbisschop Desmond Tutu, de beschermheer van de dag, roept met de slogan "one braai, one nation" het volk op om de vuren aan te steken en iets met elkaar te roosteren.
Afrikanen eten er een kruimelpap van graan en mais bij.
Ook op andere dagen wordt er flink gebraaid.
Bijvoorbeeld tijdens een dop en tjop.
Elke genodigde neemt iets te drinken (dop) en te eten (tjop) mee.
De vrouwen zorgen voor de bijgerechten en andere peusselhappies.
De mannen staan om de barbecue heen en kijken hoe de gastheer stookt.
Wil hij het echt goed doen, dan bakt hij niet op briketten, maar op hout van druivenstruiken.



Bijzonderheden?
Nederlanders denken dat Zuid-Afrikanen op een skottelbraai koken, een gasflesje met een wokpan.
Maar de gemiddelde Zuid-Afrikaan gebruikt een skottelbraai alleen als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld tijdens een trektocht.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen