donderdag 4 juli 2013

Chinese vlagdolfijn.



Worst met oogjes.
Echt mooi is de Chinese vlagdolfijn niet: een lijf als een dikke bleke worst, piepkleine oogjes en een lange, smalle wipneus.

Waar leven ze?
In de Jangtsekiang, een rivier in China, en zijrivieren daarvan. 
Het rivierwater is troebel en stroomt traag.
Hij jaagt vooral bij zandbanken op plekken waar een zijrivier in de hoofdrivier uitkomt.

Wat eten ze?
Vis. 
Vooral paling en meerval. 
Maar ook andere waterdieren. 
De vlagdolfijn is een grote eter.

Hoe leeft hij?
Hij zoekt zijn voedsel vooral op de tast, en door hoge geluiden te maken en dan naar de echo te luisteren. 
Net als vleermuizen dus.

Wat maakt ze bijzonder?
De Chinese vlagdolfijn is het zeldzaamste zoogdier ter wereld. 
In gevangenschap stierf de laatste in 2002. 
Uitgebreide zoektochten in het wild leverden niks op. 
Vroeger kwam hij in een groot deel van Jangtsekiang voor. 
Hij is nu zo zeldzaam door de bouw van dammen, vervuiling, visnetten en aanvaringen. 

- Naast de Chinese vlagdolfijn zijn er nog drie andere rivierdolfijnen. De meest voorkomende is de Orinocodolfijn.
- Met de Ganges- en de Indusdolfijn, rivierdolfijnen in Azië, gaat het niet zo goed. Ze zijn erg zeldzaam.
- De vrouwtjes van de vlagdolfijn zijn groter dan de mannetjes.
- De Chinese vlagdolfijn weegt tussen de 100 en 160 kilo. Een tuimelaar is al snel bijna twee keer zo zwaar!

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen