woensdag 31 juli 2013

De eerste rashond.


Zijn kop was 30 punten waard en zijn vacht een 10.
Zo luidde het 'juryrapport' over Major, een reu van het hondenras pointer die in 1865 in het Engelse tijdschrift The Field gekeurd werd.
Historici van de Universiteit van Manchester kwamen Major tegen toen zij een tentoonstelling over honden voorbereidden.
Je mag het dier volgens hen beschouwen als de eerste moderne rashond.



Voor die tijd werden honden beoordeeld op wat zij konden en niet hoe zij eruitzagen.
De pointer was een jachthond, die geschoten vogels moest halen.
Maar hedendaagse raskenmerken zijn juist wel gebaseerd op het uiterlijk.
Zo geldt voor raszuivere pointers nu onder meer: "De afstand tussen de laatste ribben en het kruis is te kort".

- John Henry Walsh, de man die Major beoordeelde, keek het puntensysteem af van duivenhouders die hun vogels jureerden.
- Het baasje van Major was ene Mr. Smith.
- Kort na de pointer publiceerde Walsh ook juryrapporten over een gordonsetter, clumberspaniel en foxterriër.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

Alcohol en de 9 katers!



Je kent het wel, je hebt een avondje iets te diep in het glaasje gekeken en de volgende ochtend word je gestraft met een kater. 
Maar de ene hangover is de ander niet. 
Het ligt eraan wat je drinkt, hoeveel en hoeveel slaap je hebt gehad. 
Hieronder negen soorten katers waarvan je er vast een paar herkent.



soorten-katers-1
Oorzaak: Vier tot zes biertjes of glazen wijn.
Symptomen: Een lichte misselijkheid, mentale en fysieke lamlendigheid.

Deze vaak voorkomende kater komt meestal door de gevaarlijke: ”Ach, één drankje kan toch geen kwaad”. 
Dat ene drankje na werk, dat er altijd meer worden. 
Alles gaat een stukje trager en is een stukje vervelender, maar de schade is te overzien.



soorten-katers-2
Oorzaak: Overmatig drankgebruik in een verkeerde omgeving.
Symptomen: Paranoïde en zelfhaat.
Een familieverjaardag, een feestje op werk of een ongemakkelijke ontmoeting met een ex; het zijn van die situaties waar je boven jezelf uit moet steigen in je sociale gedrag. 
En waar je dus niet te veel moet drinken. 
Je kunt je de volgende dag namelijk niet meer herinneren wat je hebt gezegd of gedaan. 
Je voelt dat je iets verkeerd hebt gedaan maar weet niet meer wat. 
En dat knaagt aan je.



soorten-katers-3
Oorzaak: Sterke drank, voornamelijk wodka.
Symptomen: Compleet geheugenverlies.
Je kunt het zien als een voordeel. 
Want wat je niet meer weet, daar kun je je niet voor schamen. 
Maar voor hetzelfde geld heb je een geweldige avond gehad en kun je je alle diepe gesprekken met goede vrienden niet meer herinneren. Tja, je zult het nooit weten.



soorten-katers-4
Oorzaak: Teveel van één drankje (voornamelijk Guinness)
Symptomen: Hoofdpijn, overgeven en diarree.
Als je wakker wordt met deze kater zijn je darmen, maag en/of hoofd de dupe van jouw overmatige drankgebruik. 
Je blijft dicht bij de wc. 
Dus het huis uit gaan is niet zo’n goed idee. 
Maar daar zal je baas, of ieder ander, geen medelijden mee hebben.



soorten-katers-5
Oorzaak: te weinig slaap
Symptonen: vol goede moed beginnen om later tot een volledig dieptepunt te komen.
Soms wordt je wakker en je voelt je simpelweg geweldig. 
Er is geen wolkje aan de lucht en die kater lijkt zelfs uit te blijven. 
Maar dan komt de man met de hamer en wanneer de alcohol vervolgens echt is uitgewerkt voel je je zo slap als een theezakje. 
Wat zou je toch graag weer in je bed kruipen en je roes uitslapen…



soorten-katers-6
Oorzaak: een saaie avond leidde tot een overdaad een drank
Symptonen: depressie, pessimisme, jezelf in twijfel trekken
Je had je ingesteld op een topavond: het moest een avond worden om niet te vergeten. 
Helaas was de avond een enorme domper en het enige wat de avond nog enigszins op zou krikken was drank. 
Veel drank. 
De volgende ochtend voel je je alleen maar rot en ga je door een diep dal. 
Waarom was deze avond zo’n ontzettende tegenvaller? 
Waarom heb ik zoveel geld verbrast aan deze rotavond? 
Waarom ga ik überhaupt nog op stap? 
Misschien ligt het wel aan mij? 
Waarom ben ik nog op deze aarde?! 
Je gaat jezelf in twijfel trekken en blijft de rest van de dag in deze negatieve spiraal zitten.



soorten-katers-7
Oorzaak: te veel rode wijn of whiskey
Symptonen: irritatie, geen geduld en gewelddadige gedachtes
Je bent niet te genieten. 
En iedereen die op je pad komt zal dit ondervinden. 
Je huisgenoot, partner, de buschauffeur en de cassière bij de supermarkt. 
Waarom doen ze niet gewoon wat ze zouden moeten doen: bij jou uit de buurt blijven.



soorten-katers-8
Oorzaak: Tequila, Absint, Jagerbombs en alle andere shotjes
Symptonen: te veel om op te noemen
Dit is de beruchte kater der katers. 
Alle andere katers vallen hierdoor in het niet. 
Deze gun je zelfs je ergste vijand niet. 
Je hebt minimaal drie katers uit bovenstaand rijtje tegelijkertijd en bent totaal niks waard. 
De enige gevallen waarin het nog enigszins is te verantwoorden: je bent net genadeloos gedumpt, het is je vrijgezellenfeest of de wereld vergaat morgen.



9 copy
Oorzaak: geen idee (en dat is het mysterie)
Symptonen: zelfvoldaanheid en trots op jezelf
Je weet niet hoe je het hebt gedaan, maar je hebt gewoon geen kater. 
Je voelt je kiplekker: geen misselijk gevoel, een raar gevoel in je buik en zelfs geen hoofdpijn! 
Dit is zo’n geval dat zelden voorkomt waarbij je trots bent op je drinkvaardigheid en er is geen vuiltje aan de lucht. 
De volgende keer kun je lekker weer zoveel alcohol nuttigen, maar helaas kom je dan bedrogen uit: de goden zijn je zo maximaal 1 tot 2 keer per jaar gezind.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

maandag 29 juli 2013

Sneeuwkajaks.



In je kajak van een berg af. 
Dat is toch net wat heftiger dan sleetje rijden!

Wereldkampioenschap
Deze foto is gemaakt bij het wereldkampioenschap sneeuwkajakken in Oostenrijk. 
Tijdens de wedstrijden is het de bedoeling om sneller te gaan dan je tegenstanders. 
Het parcours gaat door tunnels en waterbakken. 
Wie als eerste beneden is, wint! 

Alles mag...
… behalve elkaar slaan. 
Je mag je peddel alleen gebruiken waar hij voor bedoeld is: om je af te zetten, een beetje mee sturen en om te remmen. Als dat lukt...

Binnen glijden
In Nederland en België hebben we nauwelijks bergen. 
Dus voor sneeuwkajakken moet je naar het buitenland. 
Maar gelukkig kun je ook sneeuwkajakken in een hal. 
Dat kan onder andere bij SnowWorld in Landgraaf.

Wat maakt deze sneeuwkajaks zo bijzonder?
De snelheid! 
De allersnelste waaghalzen kunnen een topsnelheid bereiken van meer dan tachtig kilometer per uur! 
En dat terwijl een kajak eigenlijk gemaakt is om in het water rond te dobberen.


- Je kunt zo hard mogelijk sneeuwkajakken, maar ook zo mooi mogelijk. Dat noemen ze freestyle.
- Kajaken in Snowworld mag niet tijdens normale openingstijden. Je mag niet door de skiërs heen.
- Een wedstrijd doe je met zijn vieren.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/


zaterdag 27 juli 2013

7 beruchte en beroemde schimmels



Menselijke voeten huisvesten 150 schimmels, bleek onlangs uit een studie die werd gepubliceerd in Nature. 
Schimmels zijn dus overal. 
Ik zet de zeven beroemdste (niet per se op je voeten aanwezig) op een rijtje. 



De bacteriedoder  
Geen schimmel waar de mensheid zo veel aan te danken heeft als penicillium. 
Begin twintigste eeuw ontdekte Alexander Fleming de schimmel Penicillium notatum al, toen die de bacteriekweken in zijn lab had besmet.  
Op dat moment werd die vondst nog niet op waarde geschat, maar in de Tweede Wereldoorlog pasten de Amerikanen het middel massaal toe bij zieke en gewonde soldaten. 
Daardoor wordt wel gesteld dat deze schimmel heeft bijgedragen aan de overwinning van de geallieerden op de Duitsers. 
Inmiddels is bekend dat er meer dan driehonderd penicilliumsoorten bestaan.



De brainwasher 
De schimmel Cordyceps heeft het slim bekeken: hij kruipt in het brein van insecten om hun gedrag zo te manipuleren dat hij daarvan profiteert. 
In dit filmpje http://www.youtube.com/watch?v=XuKjBIBBAL8 zie je hoe hij bullet ants besmet, waardoor ze richting een lopen dat zich in eenvochtig gebied bevindt. 
Terwijl de mier vastgekneld aan het takje zit, kruipt de schimmel via het hoofd van de mier naar buiten en zo zijn sporen ter voortplanting te verspreiden.



Het grootste wezen ter wereld  
De blauwe vinvis het grootste nog levende organisme ter wereld? 
Dan had je even buiten deze sombere honingzwam gerekend: de Armillaria ostoyae in de staat Oregon is naar schatting ruim 2400 jaar oud en strekt zich ondergronds uit over een oppervlak van ruim 1600 voetbalvelden (965 hectare). 
Slechts op een paar plekken boven de grond vormt hij paddestoelen. 
Die smaken, inderdaad, naar honing.



De paddestoel der paddestoelen  
Vraag een kind een paddestoel te tekenen en waarschijnlijk krijg je rood exemplaar met witte stippen, de vliegenzwam. 
Deze zwam wordt gebouwd door de schimmel Amanita muscaria. 
Je kunt hem beter niet eten, want hij is giftig.



De voetenvreter  
Trichophyton rubrum heet ’ie, en deze schimmel is de meest voorkomende oorzaak van voetschimmel, zwemmerseczeem of, in het Engels, athlete's foot. 
Hij dankt deze twijfelachtige reputatie aan zijn voorkeur voor vochtige omgevingen en zijn vermogen om keratine af te breken. 
Keratine is een eiwit dat je huid taai en stevig maakt. 
Roodheid, jeuk, schilfertjes en kloofjes zijn het vervelende gevolg.



De huis-tuin-en-keukenpaddestoel  
Een beetje saai is ’ie wel, maar in dit rijtje mag de champignon niet ontbreken. 
De Agaricus bisporus is sinds de jaren zeventig helemaal ingeburgerd in Nederland. 
Hij groeit voornamelijk op paardenmest. 
Goed afborstelen dus voor je ze eet. 
Niet wassen, want dan zwellen ze op en gaan ze heel waterig smaken.
De naam is trouwens afgeleid van het Latijnse woord campinio: klokje.



De vaginaplaag  
De schimmel Candida albicans kan vervelende vaginale infecties veroorzaken. 
Het is een gistachtig organisme dat bij bijna iedereen voorkomt op de huid en, bij vrouwen, in de vagina. 
Pas zodra hij draden gaat vormen mogen we hem schimmel noemen en wordt hij vervelend. 
Vaak is dat een gevolg van een verstoord evenwicht van goedaardige vaginabacteriën of een verlaagde algehele weerstand. 
Jeuk, wittige klontjes in de afscheiding en een branderig gevoel zijn het resultaat.    



De allerberoemdste schimmel is toch wel het paard van Sinterklaas. 
Schimmelpaarden worden geboren met een donkere vacht, die in de loop van een paar jaar grijs tot wit wordt. 
De onderliggende huid blijft wel donker, waardoor het lijkt alsof die beschimmeld is geraakt. 
De oorzaak hiervan is echter geen schimmelinfectie, maar een gen in het paarden-DNA dat G wordt genoemd, naar het Engelse gray (grijs).

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

vrijdag 26 juli 2013

Feestje voor de springbok: vers gras! (filmpje)



Springbokken, middelgroot soort antilope, die leven in het zuidwesten van Afrika.
Het dier dankt zijn naam aan de hoge sprongen die het kan maken.
Ze zijn een groot deel van hun tijd op zoek naar vers gras.



Wanneer de springbok uiteindelijk vers gras vinden dan vieren ze dat door te pronken.
Herhaaldelijk sprongen maken van wel 4 meter in de lucht met stijve benen.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

donderdag 25 juli 2013

Mangrovebos op een schip!



Een verlaten boot in Homebush Bay in Australie is net wat anders dan andere scheepswrakken.
Deze boot draagt namelijk een mangrovebos met zich mee.



In de Tweede Wereldoorlog diende de boot als transportschip.
Nu heeft de boot een ander doeleinde.
Het neemt de schoonheid van de natuur naar een plaats waar je het normaal niet tegen zou komen.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/


woensdag 24 juli 2013

Hoe komt het dat mannen zwaarder ademen dan vrouwen in hun slaap?




Zwaar ademen of snurken tijdens slaap wordt veroorzaakt doordat de luchtpijp vernauwt tijdens de nacht.
Alle spieren, inclusief de tong, verslappen tijdens het slapen.
Zij maken het gat kleiner waardoor de lucht moet.
Dat levert een zagend en piepend geluid op.



Als er veel vet rond het strottenhoofd zit, drukt dat de luchtpijp nog verder dicht tijdens het liggen.
Omdat mannen van nature meer vet opslaan rond de nek dan vrouwen als ze dikker worden, hebben zij sneller last van een dichtgedrukt strottenhoofd.
En dus snurken ze vaker of ademen ze vaker zwaar.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

dinsdag 23 juli 2013

Timelapse van betoverende en indrukwekkende nachten in Namibie. (video)



Er waren meer dan twee jaar en 16.000 futo’s nodig om deze film te realiseren en regisseur Marsel van Oosten is er terecht zeer trots op. Elke seconde van de time-lapse staat voor zo’n 30 foto’s waar de favoriete plekken van van Oosten uit Namibië centraal staan.



Het filmpje heeft de eerste prijs gewonen tijdens de 2012 Travel Photographer of The Year Awards.
En terecht.


maandag 22 juli 2013

Barbecue op de Filipijnen, Puerto Rico: speenvarken.


Land?
Filipijnen, Puerto Rico.

Naam?
Lechón (speenvarken).

Wat gaat erop?
Een jong varken.



Hoe?
Lechón is een samentrekking van leche (melk) en cerdo (varken).
Oftewel: een varken dat nog melk drinkt.
De bewoners van de Filipijnen lusten er wel pap van.
Ze schuiven het biggetje op een spies, roosteren het een paar uur rustig boven een houtskoolvuurtje en wachten tot het varkentje een lekker knapperig vel heeft.
Het nationale gerecht van de Filipijnen mag het hele jaar door gegeten worden, maar op de fiestas en in de vakantieperiode is er net wat meer tijd om van het heerlijke hapje te genieten.



Bijzonderheden?
Officieel gebruik je voor Lechón, zoals de naam al zegt, een speenvarken.
Maar bij gebrek aan biggetjes of als er gewoon veel vlees nodig is, dan rijgt de Filipino net zo makkelijk een groter varken of kalfje aan het spit.

kijk ook eens op http://5-five-5.blogspot.nl/

zondag 21 juli 2013

Barbecue in Hongkong, Indonesië en Maleisië: Nummertje 42.


Land?
Hongkong, Indonesië, Maleisië.

Naam?
Char siew (gebrande vork) of babi pangang (gegrild varken).

Wat gaat erop?
Varken.



Hoe?
Als je bij de Chinees op de hoek babi pangang speciaal bestelt, dan krijg je meestal niet de geroosterde versie van de varkensrepen, maar een gekookte en daarna gefrituurde variant.
Ook lekker natuurlijk, maar niet zoals het hoort.
De traditionele Kantonees grilt zijn varken met vorken boven een houtskoolvuur.
Vandaar ook de naam die de mensen in Hongkong gebruiken: char siew, gebrande vork.
Ook de zoetzure saus die de Nederlandse Chinees erbij serveert, is eigenlijk niet bon ton.
Er hoort varkensbloed bij of desnoods sambal.



Bijzonderheden?
Als je in Hongkong trek hebt in een stukje geroosterd varken, dan hoef je geen cursus Chinees te leren.
De restaurants waar je lekker kunt knabbelen aan char siew verraden zich door het vlees dat in trosjes voor de ramen bungelt.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

zaterdag 20 juli 2013

Barbecue in Jamaica: Rukvlees.


Land?
Jamaica.

Naam?
Jerk meat (rukvlees).

Wat gaat erop?
Varken of kip, maar vis kan ook.
Er is zelfs jerk meat op basis van tofoe.



Hoe?
Het klinkt spannender dan het is.
Jamaicanen rukken stukken vlees van het bot en wrijven het in met zout en een kruidenmengsel.
Daarna wordt het vlees gedroogd.
Dat kan in de zon op een droge, winderige plek of boven een nagloeiend, rokerig vuurtje.
De kruidenmengsels zijn in de loop der tijd geëvolueerd en ook de kookapparaten gaan met hun tijd mee.
De oer-Jamaicaan roosterde nog bij een soort kampvuur in de grond.
Daarna kwamen er gehalveerde olievaten op bakstenen stellages.
Inmiddels verkopen Jamaicaanse huishoudwinkels gewoon jerkpannen.



Bijzonderheden?
Een stukje klaargemaakt rukvlees is 5 keer kleiner dan het verse vlees waarmee het allemaal begint.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

vrijdag 19 juli 2013

Barbecue in Mongolië: Gelukssteentjes.


Land?
Mongolië

Naam?
Xopxor.

Wat gaat erop?
Lam.
Geit kan ook.



Hoe?
Neem een melkbus en gooi er 10 vuistdikke hete stenen in.
Leg bovenop de stenen een paar stukken lamsvlees of geit.
De botten hoeven er niet uit.
Voeg naar wens wortels, kool, kruiden en aardappelen toe.
Gooi dan een plens water in de bus en doe het deksel er snel op.
Wacht 1,5 uur en klaar is je Mongoolse stoofpotje.



Bijzonderheden?
Gasten moeten de warme stenen aan elkaar doorgeven.
Dat brengt geluk.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

donderdag 18 juli 2013

Barbecue in Colombia: Vlaktekalf.


Land?
Colombia.

Naam?
Ternera a la Llanera (kalf van de vlakte).

Wat gaat erop?
Rund.



Hoe?
Stel, je kalfje is dood.
Hoe maak je daar snel een lekker stukje vlees van dat ook nog een tijdje houdbaar is?
De Colombianen weten er wel raad mee.
Ze hakken het kalf in stukken, gooien er wat zout overheen of marineren het met bier en spiesen het op speren.
De speren planten ze in de grond rondom een gloeiend vuurtje.
Uit de verte lijkt het wel wat op een moestuintje met bonenstaken.
Na een dag is het klaar.



Bijzonderheden?
Alleen toeristen eten van deze folkloristische barbecue.
Colombianen kopen gewoon een stukje vlees en leggen het op de gril.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

Sinds wanneer bestaat de term bouwvak?



Bouwvakkers kregen voor het eerst drie dagen vakantie in augustus 1930.
Van tevoren ontvingen zij zogenoemde vakantiebonnen, waarmee zij het loon voor deze vrije dagen konden ophalen.
Iedereen moest de vakantie tegelijkertijd opnemen.
Er werd gecontroleerd op de bouwplaatsen om te voorkomen dat de arbeiders zouden doorwerken, zodat zij vakantiegeld én loon zouden ontvangen.



Niemand mocht er werkzaamheden uitvoeren.
Door het collectieve karakter van de vakantie werd er al snel gesproken van een bouwvakvakantie.
"In 1933 vind ik voor het eerst advertenties in kranten waarin wordt vermeld dat bedrijven in de bouwvakvacantie zijn gesloten", verklaart een medewerker van het Meertens Instituut.
Later werd het woord bouwvakvakantie verkort tot bouwvakantie en zelfs bouwvak.





kijk ook eens op: http://5-five-5.blogspot.nl/
http://dorpenstedennederland.blogspot.nl/

woensdag 17 juli 2013

Barbecue in Nieuw-Zeeland: Sissende saucijzen.


Land?
Nieuw-Zeeland.

Naam?
Sausage sizzle.

Wat gaat erop?
Worstjes.



Hoe?
Nieuw-Zeelanders houden van barbecueën.
Thuis gaat dat op de standaardmanier met vlees, vis en kip.
maar als de school een sponsoractie voert, als de kerk geld inzamelt of als een liefdadigheidsinstelling collecteert, dan is er niets beter voor de inkomsten dan een sausage sizzle.
De school, kerk of liefdadigheidsinstelling roostert dan worstjes en serveert ze op een snee wit brood met wat tomatensaus, mosterd of uien.
Het geheel wordt  voor gepeperde prijzen verkocht en de opbrengst gaat naar het goede doel.



Bijzonderheden?
5 jaar geleden maakte een nieuwe warenwet bijna een eind aan de populaire worstfeestjes.
De minister van voedselveiligheid moest het ongeruste volk in de krant uitleggen dat de niet-commerciële schranspartijen buiten het bereik van de wet vallen.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/