zondag 28 december 2014

Rampen in de sport: Gijzeling tijdens de Olympische Spelen (München 1972)



De Olympische Spelen van 1972 in München zijn onlosmakelijk verbonden met de terroristische aanval die uiteindelijk aan elf Israëlische sporters het leven kostte. 
Op 5 september 1972 overvallen Palestijnse terroristen het Olympische dorp en gijzelen een aantal leden van het Israëlische team. 



Twee sporters worden meteen doodgeschoten. 
De terroristen eisen onder andere de vrijlating van 234 Palestijnse gevangen. 
De dag erna krijgen de terroristen samen met de gegijzelden zogenaamd een vrijgeleide. 
Op het vliegveld waar een vliegtuig klaarstaat, begint de Duitse politie een chaotische bevrijdingsactie. 



Tijdens het vuurgevecht worden alle atleten gedood. 
Ondanks hevige kritiek gaan de Olympische Spelen van 1972 daarna gewoon door.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

Rampen in de sport: Vliegramp van München (1958)


Matt Busby, trainer van Manchester United, kreeg eind in het midden van de jaren vijftig een zeer talentvolle lichting voetballers onder zijn leiding. 
Met de jonge spelers die voornamelijk uit de eigen jeugdopleiding kwamen won United in de seizoenen 1955-1956 en 1956-1957 de titel. 



The Busby Babes deden het volgende seizoen voor de tweede keer mee aan Europees voetbal. 
Na de succesvolle kwartfinale tegen Rode Ster Belgrado moest het vliegtuig een tussenstop maken in München. 
Na twee mislukte pogingen om op te stijgen, kon het vliegtuig vanwege de sneeuwval niet genoeg snelheid maken en gleed van de baan. 



Bij de crash kwamen acht spelers van United om het leven. 
Twee spelers die de ramp overleefden, Bill Foulkes en Bobby Charlton, zouden uiteindelijk in 1968 met een herboren Manchester United de Europa Cup I winnen.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

zaterdag 27 december 2014

Rampen in de sport: Estadio Nacional Ramp (Lima, 1964)



Rellen en voetbal zijn door de jaren heen helaas onlosmakelijk met elkaar verbonden. 
De grootste ramp rond een voetbalwedstrijd blijft die van het Estadio Nacional in Lima. 
Op 24 mei 1964 speelt thuisland Peru tegen Argentinië een Olympische kwalificatiewedstrijd. 



Bij een stand van 0-1 werd vlak voor tijd een doelpunt van Peru afgekeurd tot grote woede van het publiek. 
Om te voorkomen dat fans het veld zouden bestormen schiet de politie traangas in het publiek dat in paniek het stadion probeert te ontvluchten. 
De uitgangen waren echter tot afloop van de wedstrijd afgesloten met stalen hekken. 
In de trapgangen vonden 320 mensen de dood door verstikking of verwondingen na te zijn vertrapt. 

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

Rampen in de sport: De Dood van Ayrton Senna. (video)


De Braziliaan Ayrton Senna was een zeer succesvolle Formule I coureur die met een avontuurlijk rijstijl drie keer wereldkampioen werd.
Met name de rivaliteit met Alain Prost, zijn teamgenoot bij McLaren, zorgde voor veel spectaculaire races.



In 1994 tekende Senna bij William-Renault.
Hij begon het nieuwe seizoen moeizaam, waarschijnlijk omdat hij aan de nieuwe auto moest wennen die was aangepast aan de laatste regels.
Senna voorzag de mogelijkheid van een serieus ongeluk.



Op 1 mei 1994 verongelukte Senna op het circuit van San Marino.
De dag ervoor was Roland Ratzenberger al tijdens de kwalificatie dodelijk gecrasht.
Senna reed op kop toen hij in de zevende ronde bij de Tamburello bocht met 310 km/u de baan verliet.



In een flits remde hij tot 218 km/u af, de uiteindelijke snelheid waarmee hij de betonnen muur ramde.
 Even leek Senna zijn hoofd te bewegen, maar terwijl hij uit de auto werd gedragen overleed hij aan zijn hoofdverwondingen.
 In Brazilië werd de dood van Senna beschouwd als een nationale tragedie.
Het ongeluk is uiteindelijk te wijten geweest aan een defecte stuurkolom.
Sinds Ayrton Senna is geen enkele Formule I coureur meer dodelijk verongelukt.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

dinsdag 23 december 2014

Rampen in de sport: SLM-ramp (Kleurrijk Elftal)


In de zomer van 1989 zou het Kleurrijk Elftal, een selectie van professionele spelers van Surinaamse afkomst, een voetbaltoernooi spelen in Suriname. 
Een deel van het elftal vloog vanaf Schiphol via Miami naar Paramaribo. 



Hennie Meijer en Stanley Menzo, die eigenlijk geen toestemming van Ajax had om mee te doen aan het toernooi, waren al naar Suriname vertrokken. 
Op 7 juni komt de vlucht met veel vertraging in de buurt van het vliegveld waar veel mist hangt. 
Bij een vierde poging tot landen vliegt het toestel te laag, raakt twee bomen en stort op zijn kop neer. 



Slechts elf van de 187 inzittenden overleven de ramp. 
Onder de dodelijke slachtoffers bevinden zich veertien voetballers en een coach.
Drie spelers –Sigi Lens, Radjin de Haan en Edu Nandlal- overleven de ramp.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

Rampen in de sport: 24 uur van Le Mans 1955 (video)



Het ongeluk tijdens de 23ste editie van de 24 uur van Le Mans is de grootste tragedie in de geschiedenis van de autosport.
Op 11 juni 1955 tijdens de 35ste ronde van de race wil Mike Hawthorn afremmen voor een pitstop.
De achtervolgende Lance Macklin en Pierre Levegh worden verrast door zijn plotse manoeuvre en Macklin probeert uit te wijken.



 Met ongeveer 240 km/u botst Leveghs Mercedes 300 SLR tegen de zijkant van Macklins auto waarna hij door de lucht wordt gelanceerd.
De auto raakt een barrière maar vliegt met grote snelheid over de kop in het publiek.
Levegh is op slag dood en de explosie in combinatie met rondvliegende onderdelen zorgen voor 83 dodelijke slachtoffers.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

zondag 21 december 2014

Rampen in de sport: Superga vliegramp



Sport geeft de hele wereld plezier.
Vol spanning zitten we in het stadion of voor de televisie.
Maar sport heeft ook een duistere kant.



Na de Tweede Wereldoorlog was A.C. Torino heer en meester in de Italiaanse voetbalcompetitie. 
De ploeg had als bijnaam Il Grande Torino omdat ze vanaf 1946 vier keer achter elkaar kampioen was geworden. 
Op 4 mei 1949 raakte een vliegtuig met het team aan boord tijdens de landing terecht in een onweersbui. 
Door slecht zicht botste het vliegtuig tegen de basiliek op de Superga heuvel bij Turijn. 
Alle 31 inzittenden waaronder 18 spelers vonden de dood. 



Drie spelers van het grote Torino, waaronder de Hongaarse sterspeler Kubala, ontsnapten om verschillende redenen aan de ramp. 
De laatste vier competitiewedstrijden werden afgewerkt door het jeugdelftal van de club. 
Uit respect deden de tegenstanders hetzelfde en Torino werd uiteindelijk kampioen. 
De rol van de club was echter uitgespeeld en pas in 1976 zou Torino weer kampioen van Italië worden.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

woensdag 17 december 2014

Rampen in de sport: Ibrox Ramp (video).


Sport geeft de hele wereld plezier.
Vol spanning zitten we in het stadion of voor de televisie.
Maar sport heeft ook een duistere kant.



Ibrox Stadium (voorheen Ibrox Park) is het stadion van voetbalclub Glasgow Rangers.
Het stadion heeft veel prachtige momenten gekend, maar vreemd genoeg hebben zich er twee grote rampen voorgedaan.
De eerste vond plaats in 1902 toen tijdens een interland van Schotland een deel van de houten tribune instortte.
25 mensen werden gedood en meer dan 500 raakten gewond.



De ramp van 2 januari 1971 was groter.
Tijdens een derby komt rivaal Celtic in de 90ste minuut op voorsprong en een deel van het publiek begint het stadion te verlaten.
Op het laatste moment scoort Stein de gelijkmaker en op een trap ontstaat chaos waardoor mensen omvallen en worden verdrukt.
Het resulteert in 66 dodelijk slachtoffers waarvan de meesten omkomen door verstikking.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/





Rampen in de sport: Andrés Escobar doodgeschoten. (video)


Sport geeft de hele wereld plezier.
Vol spanning zitten we in het stadion of voor de televisie.
Maar sport heeft ook een duistere kant.



Andrés Escobar doodgeschoten.

De verwachtingen waren hooggespannen voor het nationale voetbalelftal van Columbia op het WK van 1994.
Met de technische middenvelder Carlos Valderama en de sensationele spits Faustino Asprilla werd Columbia gezien als een gevaarlijke outsider.
Het toernooi liep uit op een teleurstelling en na twee verloren wedstrijden was Columbia uitgeschakeld.
In de tweede wedstrijd tikken ze thuisland de Verenigde Staten lange tijd van de mat.
Dan bij een spaarzame tegenaanval probeert verdediger Andrés Escobar met een sliding een messcherpe voorzet te blokkeren.



Dat lukt, maar de bal verdwijnt in het eigen doel.
Columbia verliest uiteindelijk de wedstrijd met 2-1.
Twee weken later wordt de voetbalwereld opgeschrikt door het nieuws dat Escobar in zijn auto is doodgeschoten.
Over het algemeen wordt aangenomen dat hij werd vermoord vanwege het eigen doelpunt.
Op zijn begrafenis waren 120.000 mensen aanwezig.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/


dinsdag 9 december 2014

Kerstdiner. De klassiekers.


Liefhebbers van lekker koken en eten kunnen zich geen mooiere periode van het jaar voorstellen dan de feestmaand. 
Eindelijk mogen zij smaakvol uitpakken tijdens het kerstdiner! 
Hieronder volgt een aantal smaakvolle kerstklassiekers.

10. Tomatensoep – voorgerecht



Tomatensoep met balletjes, wie vindt dat nu niet lekker? 
Zoals gezegd, de balletjes zijn een must. 
Verder kun je er die groenten en kruiden aan toevoegen, die jij lekker vindt. 
Welke smaak je ook kiest, een soepje valt altijd in de smaak. 
Met pastaschelpen of aardappelen maak je de dag erna van het restant in een handomdraai een lekkere maaltijdsoep.

Al dan niet opgevrolijkt met kerststerretjes van bladerdeeg, lepelen Nederlanders graag een bordje soep leeg tijdens het kerstdiner. 
Meestal wordt soep nog als voorgerecht genuttigd. 
Dit heeft vast als reden dat het kerstdiner bij menigeen gewoonweg uit drie gangen bestaat. 
Naast de klassieke tomatensoep winnen meer moderne varianten zoals paddenstoelen-, spinazie- en pompoensoep aan terrein in de keuken.

9. Hazenpeper – hoofdgerecht



De Fransen gebruiken voor hazenpeper de term ‘civet de lièvre’, afgekort civet. 
Met hazenpeper of civet bedoelt men een stoverij van haas. 
Overigens verdwijnen ook everzwijnen, reeën, herten en andere wilde beesten in een stoverij.

Uitgaande van stoofpotje van haas, dan zijn de bouten favoriet. 
Hier worden veelal zilveruitjes, peperkoek, kruidnagel, laurier en jeneverbes aan toegevoegd. 
Natuurlijk mag rode wijn, in het stoofpotje en als begeleider tijdens het diner, niet ontbreken! 
Dat laatste geldt ook voor aardappelpuree, gestoofde peertjes en rode kool. 
Hazenpeper op deze manier bereid en geserveerd, mag zich met recht tot de kerstklassiekers rekenen.

8. Garnalencocktail – voorgerecht



In Nederland worden we warm van een garnalencocktail als voorgerecht. 
Geserveerd in hoge glazen voorzien van sprieten bieslook, wanen we ons in een heus sterrenrestaurant! 
Zelf maken is zo gedaan. 
Met Hollandse garnalen als basis, kun je deze op smaak brengen met een dressing van dille, mayonaise en citroen.

In Nederland pakken we graag kant en klaar gepelde garnalen in de winkel mee. 
Zelf garnalen pellen is namelijk best een tijdrovend klusje. 
Ook is het zaak om de hygiëne nauwlettend in de gaten te houden. 
Wil je graag zelf pellen? 
Houd dan de volgende werkwijze in je achterhoofd; pak de garnaal met de rug naar je toe vast en druk met de duim van je andere hand op het midden van de rug, totdat je een knak hoort. 
Dan kun je de staart eraf trekken en de garnaal verder goed schoonmaken.

7. Varkenshaas – hoofdgerecht



Als je slim bent, koop je varkenshaas al weken van tevoren in de winkel. 
Kostentechnisch is dit zeker de moeite waard! 
Varkenshaas wordt namelijk graag gegeten tijdens de kerstdagen. 
Het prijskaartje wordt dan ook evenredig aangepast.

Die populariteit heeft vast te maken met het feit dat je met varkenshaas simpelweg alle kanten op kunt. 
Niet alleen kenmerkt dit stukje vlees – de meest malse spier van het varken – zich door een fijne bite, ook is de smaak vrij neutraal. 
Door het ontbreken van een overheersende smaak, laat deze allemansvriend zich gemakkelijk begeleiden. 
Heel traditioneel wordt varkenshaas geserveerd met roomsaus. 
Door het vlees in te snijden, kun je varkenshaas lekker vullen, omwikkelen met bijvoorbeeld spek of ham en in de oven garen. 
Een smaakvolle vulling is die waarin champignons en noten zijn verwerkt.

6. Trifle – nagerecht



Wie kent niet de trifle? 
Dit typisch Engelse nagerecht, ook wel ‘niemendalletje’ genoemd, bestaat uit meerdere lagen geserveerd in een glas of glazen kom. 
Eigenlijk komt het vooral op stapelen neer. 
Hoe eenvoudig wil je het hebben!

Als je het recept van de klassieke trifle volgt, dan begin je met stukjes cake besprenkeld met sherry. 
Daarop breng je een laag vers fruit, bijvoorbeeld aardbeien, frambozen of perziken aan. 
De bovenste laag wordt gevormd door custard of vla. 
Natuurlijk kun je eindeloos variëren. 
Wat te denken van brownies of koekjes in plaats van cake? 
Of vervang de vla eens door ijs. 
Hoe je ook te werk gaat, wees je bewust van kleur en structuur. 
Juist de contrasten maken een trifle tot een heuse blikvanger.

5. Beef Wellington – hoofdgerecht



‘Beef Wellington’ is een traktatie voor elke vleesliefhebber! 
Menig topkok heeft er zijn eigen draai en ook naam aan gegeven. 
Traditioneel wordt dit typisch Engelse gerecht gemaakt van ossenhaas, ganzenleverpastei en duxelle (fijngehakte paddenstoelen met kruiden) verpakt in bladerdeeg. 
Hoewel het bladerdeeg in eerste instantie puur functioneel bedoeld was – het zorgt ervoor dat de smaak van de duxelle in het vlees kan trekken en dat het vocht niet uit het pakket lekt – vinden vooral kinderen dit het lekkerste deel van het gerecht.

De naam van het gerecht komt van Arthur Wellesley, de eerste hertog van Wellington. 
Hij is de geschiedenisboeken ingegaan als staatsman, die Napoleon versloeg tijdens de slag bij Waterloo in 1815. 
Ook op de hoofdstad van Nieuw-Zeeland en zelfs op de Engelse term voor rubberlaarzen, heeft hij zijn stempel gedrukt.

4. Kerstham – hoofdgerecht



Waar de Zweden praten over ‘Julskinka’, bedoelen de Finnen natuurlijk ‘Joulukinkku’. 
In Nederland noemen we dit stuk vlees simpelweg kerstham. 
In de Scandinavische landen is kerstmis pas een feest met kerstham als blikvanger op tafel. 
Traditioneel eet men de ham met kleine gebakken aardappeltjes en koolraap.

Leuk om te weten is dat de Zweden hun kerstham zeker vier uur koken in ruim water, waaraan ze onder meer laurier, peper- en pimentkorrels, jeneverbessen en kruidnagelen hebben toegevoegd. 
De op smaak gebrachte ham gaat daarna de oven in. 
Weet je trouwens hoe je de kerstham extra glimmend maakt? 
Voeg aan het mengsel, waarmee de ham wordt ingesmeerd voordat deze de oven ingaat, een losgeklopt eiwit toe.

3. Soesjestaart – nagerecht



Ben je nog op zoek naar een heus klapstuk voor het kerstmenu? 
Serveer je gasten dan een ‘croquembouche’. 
Het is een hoge kegel van soesjes, die gevuld zijn met crème of room vermengd met karamel. 
Dat laatste ingrediënt verklaart meteen de naam; in het Frans betekent ‘croque en bouche’, knispert in de mond. 
Vermeldenswaardig is dat ‘Croquembouches’ ook de titel is van een muziekstuk uit 1926. 
Het gaat hier om een 12-delig pianowerk. 
Elk deel verbeeldt een nagerecht.

De soesjestaart wordt vaak versierd met draden karamel, chocolade en gesuikerde amandelen. 
Als je er mooie kerstlinten omheen hangt en de taart decoreert met zilveren suikerstrooisels, maak je een eetbare kerstboom. 
Overigens kun je de vulling ook hartig maken, denk aan soesjes gevuld met paté of vis. 
Dan kun je deze kerstklassieker als voorgerecht opdienen.

2. Gevulde kalkoen – hoofdgerecht



Net zoals de kip – verre familie – behoort ook de kalkoen tot de hoenderachtigen.
Per abuis is de kalkoen ooit op de Europese menukaart geraakt; bij de Europese ontdekking van Amerika in de 16e eeuw werd het beest aangezien voor parelhoen. 
Deze smaakvolle vogel kenden de Europeanen nog uit het Oosten. 
Overigens eten de Amerikanen kalkoen traditioneel op Thanksgiving day.

Als vulling voor de ‘Thanksgiving kalkoen’, die ook heerlijk smaakt tijdens de kerstdagen, worden onder meer champignons, ui, knoflook, brood, boter en kruiden gebruikt. 
Ook ei, slagroom, peterselie en selderie staan op het ingrediëntenlijstje. 
Fijn aan kalkoen op het menu is dat je er tijdens de avond zelf weinig omkijken naar hebt. 
De oventijd kun je prima gebruiken om te borrelen!

1. Gourmetten – voor- en hoofdgerecht



Heel populair onder de kleine koks is gourmetten. 
Het komt erop neer dat iedereen aan tafel zijn eigen kostje bakt in een pannetje of op de grillplaat. 
Je kunt het vergelijken met steengrillen en racletten. 
Een verschil met de laatstgenoemde activiteit is dat hierbij een hoofdrol is weggelegd voor kaas. 
Bij gourmetten bakken de tafelgenoten vooral vlees, vis en groenten. 
Ook pannenkoeken en omeletjes laten zich prima klaarmaken in een klein pannetje. 
Dit alles wordt aangevuld met salade, verschillende sausjes en natuurlijk stokbrood met kruidenboter.

Waarschijnlijk is gourmetten overgewaaid uit Azië. 
Hoe dan ook, Nederlanders zijn er gek op. 
Er staat voor iedereen wel iets lekkers op tafel en de gastvrouw kan gewoon blijven zitten. 
Alleen de geur erna, weerhoudt je ervan om er een maandelijkse gewoonte van te maken.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

maandag 8 december 2014

Enorm grote beesten gemaakt van bloemen en planten.



Of je nou groene vingers hebt of niet, iedereen vindt dit mooi! 
In de Atlanta Botanical Gardens zijn er tientallen creaties te zien, gemaakt van hoofdzakelijk planten en bloemen. 
Van eenhoorns tot vlinders en van monsters tot slangen. 
Het grootste kunstwerk is de onderstaande Earth Goddess en is ruim 7,5 meter hoog. 
Dat is nog eens wat anders dan een uitje naar het Keukenhof.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/
























zondag 7 december 2014

Dierenvrienden: Boer en Melkkoe.


Verschillende diersoorten leven zo vredig samen dat je er een Disneyfilm van zou kunnen maken.
Maar mutualisme, zoals dit soort vriendschap heet, is domweg eigenbelang.



Wie?
Weidemier (Lasius flavus) en verschillende wortelluizen (zoals Geoica utricularia).

Voordeel voor de één?
Weidemieren geven luizen een luizenleven.
De mieren, die in heel Noord-Europa voorkomen, brengen luizen naar een ondergrondse ruimte onder een mierenhoop.
De geslachtsloze luis kan zich daar in alle rust klonen en volproppen met plantenwortels.



Voordeel voor de ander?
Luizen produceren een afvalproduct, honingdauw.
Dat is een zoete en energierijke vloeistof die de mieren uit de achterkant van de luis zuigen.



Gaat dat altijd goed?
De mieren beperken zich niet tot de honingdauw, maar eten ook de hele luis.
Wel zijn ze zo slim om altijd een legertje luizen in leven te houden.
Hoe hebben ze geleerd dat het handig is de luizen te sparen en ze te 'melken' en ze niet allemaal op te eten?
Een bioloog van de universiteit Groningen publiceerde in 2012 een onderzoek naar weidemieren en wortelluizen.
De mieren hebben niet zozeer 'geleerd' dat ze luizen beter kunnen bewaren, zegt ze.
Het is een kwestie van evolutie.
Ooit werd het voordelig om die samenwerking aan te gaan.
Mieren en luizen die dat deden, deden het kennelijk beter dan soortgenoten die niet samenwerkten.



Nog iets?
Er zijn meer insecten die hun eten zelf kweken.
Zo houden ambrosiakevers er een soort schimmelmoestuin op na.
Ze leven in dode bomen, waar ze in kleine zakjes op hun lichaam stukjes schimmel naartoe brengen.
Die groeien in de boom weer uit tot schimmels waarvan de kevers eten.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/