Posts tonen met het label Beren. Alle posts tonen
Posts tonen met het label Beren. Alle posts tonen

maandag 9 juni 2025

De panda: een carnivoor op een bamboedieet

Reuzenpanda’s worden vaak gezien als schattige, knuffelige beren die zich uitsluitend voeden met bamboe. 
Wat veel mensen niet weten, is dat panda’s genetisch gezien carnivoren zijn. 
Hun spijsverteringsstelsel is ontworpen voor het verteren van vlees, maar toch bestaat hun dieet voor 99% uit bamboe. 
Bamboe is arm aan voedingsstoffen en moeilijk te verteren, vooral voor een dier met een carnivoor spijsverteringssysteem. 
Om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, moeten panda’s tot 14 uur per dag eten en kunnen ze tot 38 kilo bamboe consumeren. 
Hun keuze voor dit schrale dieet is een evolutionair mysterie en maakt hun overleving uitdagend.








zaterdag 29 juni 2024

Een volwassen beer is net zo snel als een paard

Een volwassen beer, afhankelijk van de soort, kan snelheden bereiken van ongeveer 48 tot 56 kilometer per uur. 
Dit is vergelijkbaar met de galopsnelheid van een paard.






zaterdag 12 augustus 2023

IJsbeer

De ijsbeer leeft in het poolgebied. 
Vandaar dat hij ook wel eens poolbeer wordt genoemd. 
Hoewel hij een blanke vacht heeft en slanker is dan de bruine beer, heeft hij veel gemeen met de bruine beer. 
De ijsbeer wordt wel gezien als een bruine beer die zich in de loop der tijd heeft aangepast aan de omstandigheden rond de poolcirkel. 
Het is een echte vleeseter. 
Zeehonden en kleine walvissen zijn geliefd bij deze witte rover. 

De toestand van de poolbeer is zorgelijk. 
Door het broeikaseffect smelten de poolkappen. 
Wat tot resultaat heeft dat zijn leefgebied steeds kwetsbaarder wordt. 
De ijsbeer heeft steeds minder tijd om op het ijs te jagen, met als gevolg dat zijn voedselreserves slinken.






donderdag 10 augustus 2023

Bruine beer

De bruine beer is vrijwel op het hele noordelijke halfrond te vinden. 
Daarmee is het de meest verspreide beersoort ter wereld. 
Ooit kende Europa een grote bruine beren populatie, maar die is sterk afgenomen. 
Ze wandelen voornamelijk nog rond in Scandinaviƫ en op de Balkan.
In Noord-Amerika is deze beer vooral bekend als de grizzly beer. 
Bruine beren mogen graag langs een rivier zitten waar ze net zolang wachten tot dat er een zalm voorbij komt zwemmen. 
Met hun sterke klauwen vissen ze die in een klap uit het water. 
Overigens is de bruine beer, die ook gek op honing is, een echte omnivoor en eet hij net zo makkelijk plantaardige voedsel, insecten als een sappig rendier of edelhert. 
Hoewel de bruine beer al in verschillende delen van de wereld is uitgeroeid, zit hij met een wereldpopulatie van zo’n 100.000, wat bedreiging in het voortbestaan betreft, nog aan de veilige kant.






maandag 7 augustus 2023

Amerikaanse zwarte beer

Hoewel deze niet voor niets zwarte beer wordt genoemd, hebben sommigen ook een kaneelkleurige of een grijze huid. 
De beer leeft in Noord Amerika en is vooral te vinden in de nationale parken. 
Er wordt goed voor de Amerikaanse zwarte beer gezorgd, want in tegenstelling tot de meeste van zijn soortgenoten, wordt hij niet direct in zijn voortbestaan bedreigd. 
Met een populatie van zo’n 600.000 beren, is deze viervoeter, die het liefst bladeren, noten, vruchten, spruiten en honing eet, goed vertegenwoordigd binnen de berenfamilie. 
Volwassen vrouwtjes wegen tussen 40 en 180 kg en volwassen mannetjes wegen tussen 114 en 274 kg. 
De lichaamslengte bedraagt 130 tot 190 centimeter.






zondag 6 augustus 2023

Brilbeer

Wil je de brilbeer tegenkomen dan moet je naar Zuid Amerika. 
Hij houdt zich vooral op in het Andesgebergte dat Columbia, Ecuador, Peru en Bolivia doorkruist. 
De typische ronde cirkels rond zijn ogen lijken op een bril, vandaar zijn naam. 
De brilbeer is een vegetariĆ«r. 
Hij mag graag kauwen op de bladeren van een bromelia. 
Verder heeft hij noten, vruchten, vijgen en honing op het menu. 
Een enkele keer wil hij wel eens zondigen en gooit hij zijn vegetarische principes over boord. 
Hij knabbelt dan lekker aan een stukje muis, kip of konijn. 
De brilbeer wil geen pottenkijkers en leeft het liefst solitair. 
Ook met de brilbeer gaat het niet goed. 
Er zijn er naar schatting nog maar een paar duizend in leven.






vrijdag 4 augustus 2023

Lippenbeer

De lippenbeer dankt zijn naam aan zijn beweeglijke, vooruitstekende lippen. 
Ook bezit deze beer, die voornamelijk leeft in India, Nepal en Sri Lanka, een bijzonder lange tong. 
Hij gebruikt die tong vooral om er luidruchtig mee te slurpen in een mierennest. 
Mieren en termieten behoren dan ook tot zijn dagelijks dieet, dat verder bestaat uit vruchten. 
Ook is de lippenbeer niet vies van honing. 
Net als de honingbeer is hij vooral ’s nachts actief en is hij te vinden in de bomen. 
Overdag ligt hij te slapen in een zelf gegraven hol. 
Helaas is ook deze beer zijn leven niet zeker. 
Zijn organen zijn gewild bij jagers. 
De lippenbeer werd ook gebruikt in het circus als een zogenaamde dans beer. 
Gelukkig voor de beer is deze dansact een zeldzaamheid geworden.






woensdag 2 augustus 2023

Maleise Beer

De Maleise beer, ook wel honingbeer genoemd, leeft in Zuidoost AziĆ«. 
Hij houdt zich op in bosrijke gebieden zoals de tropische regenwouden van Borneo, Java, MaleisiĆ«, Sumatra, Thailand en Myanmar. 
Overdag doet hij een dutje in een holle boom. 
Hij is dan ook vooral ’s nachts actief. 
Opvallend is zijn gele of oranjekleurige snuit. 
Alsof hij met zijn neus in een pot honing heeft gezeten. 
Hij is er dan ook gek op. 
Ook eet hij veel plantaardig voedsel en insecten. 
De Maleise beer is zijn leven niet zeker. 
Omdat de gal en klauwen van de honingbeer veel geld opleveren, wordt er veel op gejaagd. 
Daarnaast heeft hij te maken met een steeds kleiner leefgebied dat wordt veroorzaakt door de ontbossing. 
Een volwassen dier kan een lichaamslengte van 120 tot 150 cm bereiken en een gewicht van tussen de 30 en 60 kg. 
Daarmee is de Maleise beer een van de kleinste vertegenwoordigers van de berenfamilie.






zondag 9 september 2018

Sterk als een beer

Uitdrukkingen met dieren kennen we allemaal.
Maar is een kwartel echt doof en is een ezel wel zo koppig?

Is een beer sterk?
Jazeker.
Beren kunnen een autodeur verbuigen alsof het een lipje van een frisdrankblikje is.

Zijn andere dieren sterker?
Sommige insecten zijn pas sterk.
Tenminste, als je hun kracht vergelijkt met hun eigen lichaamsgewicht.
Wetenschappers uit Duitsland stelden in 2007 vast dat de blinde hoornmijt tot 1180 keer zijn eigen lichaamsgewicht kan trekken.
Dat is te vergelijken met een mens die twaalf olifanten voortsleept.
Of met een beer die vijf spaceshuttles vooruit trekt.

Nieuwe uitdrukking?
Zo sterk als een blinde hoornmijt.




meer

zaterdag 14 oktober 2017

Beer met jeuk

Het lijkt op pijn, maar dat is het niet.
Pijn vraagt om afblijven, jeuk schreeuwt juist om krabben.
Dankzij die reflex verwijderen dieren parasieten, planten en ander ongewenst bezoek van hun lichaam.
Niet elk beest doet dat op dezelfde manier.

Gereedschap.

Als die beer dat boompje eerst uit de grond getrokken had, dan vonden wetenschappers hem slim.
Want een los voorwerp met een doel hanteren, geldt als gereedschapsgebruik.



meer 

maandag 17 oktober 2016

117 uur wachten moest deze fotograaf bij -50 graden.



Voor natuurfotografie moet je hƩƩl veel geduld en doorzettingsvermogen hebben. 
Dat zagen we al bij deze fotograaf die 6 jaar (en 720.000 pogingen) deed tot hij eindelijk zijn ultieme droomfoto had.
Maar ook om ijsberen met jonkies te fotograferen moet je veel geduld hebben. 
Zo heeft natuurfotografe Daisy Gilardini ( http://www.daisygilardini.com/#/2 ) maar liefst 117 uur (in 13 dagen tijd) lang in de winterse kou van -50°C gewacht, tot ze de onderstaande foto’s kon schieten. 
Maar het resultaat mag er wezen…


Elk jaar van half februari tot half maart vindt er iets moois plaats in Wapusk National Park in Manitoba, Canada. 
Dan komen de ijsberen met hun jonkies namelijk uit hun holletjes, waar ze zich vanaf oktober het jaar ervoor in hebben verstopt. 
Ze zijn dan eindelijk klaar om naar buiten te gaan.



vrijdag 15 mei 2015

Gemene mamma's: Reuzenpanda,ƩƩn kind politiek.


Deze dieren verdienen geen bloemetje met Moederdag.

Slechte moeder?
Reuzenpanda.



Waarom ontaard?
De reuzenpanda krijgt vaak 2 jongen, waarvan de 2e het niet overleeft.
Waarom niet?
Omdat mammapanda het 2e kind stelselmatig verwaarloost.
De oudste broer of zus krijgt volop melk, de jongste geen druppel.
Het hulpeloze jong sterft vrij snel na de geboorte.



Moet dat?
Leuk is het niet, maar het pandajong heeft het een beetje aan zichzelf te danken.
Een jonge panda verzorgen is veel werk.
Een pasgeboren pandajong is kaal, blind en doof.
De moeder moet de eerste weken dicht bij het jong blijven om hem warm te houden.
Daarnaast drinkt het beertje ook nog eens liters melk.
Want om uiteindelijk een reuzenpanda van 100 kilo te worden, moet het in verhouding kleine jong (hij weegt bij de geboorte maar zo'n 100 gram) enorm groeien.
In de eerste vijf weken wordt hij al 10 keer zo zwaar.
Het kost moederpanda veel energie om zoveel melk te produceren.
Zou ze 2 kinderen tegelijk moeten voeden, dan zou ze dat zelf waarschijnlijk niet overleven.
Overigens is de eerste pandababy zijn of haar leven ook niet zeker.
Omdat het jong in verhouding zo klein is, zit een ongeluk in een klein hoekje.
De grote dikke moederpanda's geen regelmatig onbedoeld bovenop kindlief liggen.
Dit 'opvoedprobleem' is niet de hoofdreden dat er nog zo weinig reuzenpanda's zijn (dat is te wijten aan de mens die zijn bamboevoedsel wegkapt), maar het helpt de soort ook niet.

Wat vindt vader ervan?
Niets.
De reuzenpandavader  heeft weinig te maken met de opvoeding. 
In de paartijd komen vader en moeder even samen en daarna gaan ze ieder weer hun eigen weg.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

zaterdag 15 november 2014

vrijdag 22 augustus 2014

Voor het eerst naar buiten voor de ijsbeertweeling.


Van panda's naar ijsberen, het blijkt een kleine stap: in de Hellabrunn Zoo van München is zo'n tweeling voor het eerst buiten gekomen. 
De twee diertjes van veertien weken oud gingen samen op ontdekking onder het goedkeurend oog van hun zeven jaar oude moeder Giovanna. 
De vader van de twee, die nog geen namen hebben gekregen, is tijdelijk overgebracht naar de zoo van Stuttgart.

lees meer op http://5-five-5.blogspot.nl/











donderdag 6 maart 2014

Diersoldaten: Geluksbeer



Een paard voor het vervoer, een hond om bommen op te sporen en een duif als boodschapper: dieren zijn veelvuldig ingezet bij militaire operaties.
Toch worden ook minder gangbare beesten gebruikt aan het front.



Geluksbeer.

Dier?
Beer.

Functie?
Mascotte.

Niet elk dienstplichtig dier heeft zijn militaire functie met de dood moeten bekopen.
Soms dankte een dier zijn leven zelfs aan een leger.



Poolse soldaten die in 1942 vanuit de Sovjetunie op de vlucht waren, kwamen langs de Iraanse stad Hamadan.
Daar ontdekten ze een verwaarloosd berenjong.
Zij namen hem mee en zo werd deze Wotjek de mascotte van het 22e Artillerie Aanvoer Regiment.
Wotjek was uitzonderlijk tam en sociaal en hij kreeg een vaste plek op de voorbank van een van de legertrucks.
Tijdens diverse confrontaties met het Italiaanse leger, assisteerde hij met het verslepen van munitie.
De beer was weliswaar gered, maar erg dienvriendelijk waren de soldaten nou ook weer niet.



Wotjek werd meer dan eens dronken gevoerd en hij kreeg sigaretten te roken.
In 1947 keerde het Poolse leger huiswaarts en werd de legerbeer geschonken aan de dierentuin in Edinburgh.
Daar overleed hij in 1963.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

maandag 25 maart 2013

Kan je ijsberen op de Zuidpool uitzetten als al het ijs op de Noordpool gesmolten is?



Dat kan wel.
Maar of het ook een goed plan is, is de vraag.



IJsberen kunnen wel overleven op de Zuidpool, zo verwachten wetenschappers.
Aan voedsel geen gebrek: er zijn genoeg pinguĆÆns.
Maar die zijn niet gewend aan natuurlijke vijanden en zullen al snel allemaal het loodje leggen.
Het gevaar op uitsterven van die dieren is daarom groot als de ijsbeer op de Zuidpool wordt uitgezet.



En dat willen wij ook niet op ons geweten hebben.
Ook al smelt de Noordpool, een grootschalige verhuizing van de poolberen is dus onwaarschijnlijk.

lees meer op http://5-five-5.blogspot.nl/
http://dorpenstedennederland.blogspot.nl/

zondag 27 januari 2013

Een ijsbeertje doet Winnie de Poeh na met een emmertje. (filmpje)



Een ijsbeertje in de zoo van het Deense Aalborg doet bezoekers denken aan Winnie de Poeh, de beer die steeds met zijn kop komt vast te zitten in een honingpot.
Augo heeft hetzelfde probleem, zij het dan met een blauwe emmer.



De ijsbeer is zo gek van zijn speelgoed dat hij zijn kop er steeds insteekt, en dan moeite lijkt te hebben om er weer uit te geraken.

Augo staat daarna recht met de emmer op zijn kop, terwijl mama Malik bezorgd - of is het fronsend? - toekijkt.
Het klungelige beest valt vervolgens meestal om, tot vermaak van de bezoekers.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/


Ik vind het leuk als u wilt reageren. 
U kunt gebruik maken van het formulier hieronder.

zondag 6 januari 2013

Reuzenpanda



De beer met de mooie ogen.
Wat een knuffel!
Iedereen vindt deze Chinese beer schattig, met zijn zwarte vlekken-ogen.
Maar of je hem nu moet aaien…?

Waar leven ze?
Alleen in China en dan alleen in het zuidwesten van dat land.
Reuzenpanda’s zijn bijna uitgestorven.

Wat eten ze?
Ook al is de panda een echte beer, hij eet geen vlees!
Panda’s eten bamboe, een taai soort gras.
En verder niets.

Hoe leven ze?
Helemaal in hun uppie.
Zestien uur per dag zoeken ze naar eten.
De rest van de tijd rusten ze uit.
Ze hebben geen huis.
Ze gaan gewoon liggen slapen waar ze op dat moment zijn in het bamboe-bos.

Wat maakt ze bijzonder?
Door de zwarte vlekken lijken de ogen van panda’s groter.
Dat vinden veel mensen aantrekkelijk.
Toch zijn panda’s niet zo schattig.
Het zijn gevaarlijke dieren, die mensen gewoon aanvallen als ze zich bedreigd voelen.



- De panda heeft de sterkste kiezen van alle zoogdieren.

- Panda's zijn ongeveer 80 tot 100 kilo zwaar. Pasgeboren beertjes wegen tussen de 85 en 150 gram!

- Reuzenpanda’s eten 9 tot 14 kilo bamboe per dag!

- Panda’s zien er onhandig uit, maar in bomen zijn het net acrobaten!