zaterdag 10 september 2016

Stamppot



Een stamppot is in Nederland en in Vlaanderen, waar het veelal stoemp wordt genoemd, een traditioneel gerecht dat wordt bereid uit diverse onderdelen, meestal uit aardappelen en groenten.


vrijdag 9 september 2016

Filosoof



Filosoof is een ovengerecht uit de Nederlandse keuken. 
Oorspronkelijk op basis van restjes vlees, aardappelen en uien. 
Andere varianten voegen appels of appelmoes of -compôte toe, of zelfs bonen.
Qua ingrediënten en bereidingswijze vertoont filosoof overeenkomsten met de jachtschotel en met de Engelse shepherd's pie of cottage pie.



donderdag 8 september 2016

Drie-in-de-pan


Van oudsher eten Nederlanders graag pannenkoeken. 
Met drie-in-de-pan worden dikke, kleine pannenkoeken met rozijnen bedoeld. 
Waarom dit formaat? 


Door het bakken van drie kleine pannenkoeken ben je sneller klaar. 
En door ze wat dikker te maken, zijn ze – ondanks het kleine formaat – toch heel voedzaam. 
Vroeger gebruikten de mensen vooral boekweitmeel als hoofdbestanddeel voor drie-in-de-pan. 
Het plantje boekweit groeide namelijk weelderig op de arme gronden. 
Tegenwoordig wordt dit Oudhollandse gerecht gemaakt van gewone tarwebloem. 


En het wordt ook niet meer gegeten op 6 januari. 
In bepaalde Christelijke kringen was het op Driekoningen heel gebruikelijk om voor elke Oosterse wijze één pannenkoek te bakken.

woensdag 7 september 2016

Lammetjespap



Lammetjespap is een oud-Hollands gerecht.
Het is een pap gemaakt van hoofdzakelijk melk en meel of bloem. 
Het wordt traditioneel met basterdsuiker gegeten maar ook wel met honing. 
Het heeft een flauwe weeë smaak waardoor het vroeger vaak aan kinderen gegeven werd als opvolgvoeding voor melk. 


Het werd tevens in de eerste helft van de twintigste eeuw beschouwd als een aansterkende aanvullende voeding voor jonge tuberculosepatiënten.

dinsdag 6 september 2016

Zootje van paling.



Een zootje van paling is een Nederlands gerecht van aardappelen en paling. 
Het werd vooral vroeger vaak gegeten door vissers rond het IJsselmeer omdat het makkelijk te bereiden is. 
In plaats van paling kunnen ook andere vissoorten gebruikt worden, zoals schar of schelvis.
De naam komt van zode, "zieden": kooksel, vooral van vis. 
Een van de betekenissen van zootje is een hoeveelheid gevangen vis.