donderdag 15 september 2016

Korfoe (Griekenland)



Korfoe of Corfu is het noordelijkst gelegen Griekse eiland in de Ionische Zee. 
Het behoort met onder meer Zakynthos en Kefalonia tot de Ionische Eilanden in Griekenland.



woensdag 14 september 2016

Naxos (Griekenland)



Náxos is een Grieks eiland en gemeente in de Egeïsche Zee, met zijn oppervlakte van 448 km² het grootste eiland van de Cycladen, een eilandengroep waartoe bijvoorbeeld ook Tinos, Mikonos en Paros behoren.



dinsdag 13 september 2016

Elafonisos (Griekenland)




Elafonisos is een Grieks eiland, dat ligt tussen de Peloponnesos en Kythira in de Ionische Zee. 
Elafonisos wordt tot de Ionische Eilanden gerekend. 
Het hoogste punt ligt 276 meter boven de zeespiegel.



maandag 12 september 2016

Skiathos (Griekenland)


Het Griekse eiland Skiathos maakt deel uit van de Sporaden-eilandengroep. 
Die ligt ten noorden van Evia en ten oosten van Pilion. 
Opvallend aan Skiathos is de dichte begroeiing: het eiland staat vol met pijnboombossen. 


Langs de kust tref je lange zandstranden aan. 
De combinatie van het heldere zeewater, de witte stranden en de groene pijnbomen levert een kleurrijk plaatje op. 
Onder de toeristen bevinden zich ook veel wijnliefhebbers. 


De wijnen van Skiathos genieten wereldwijde bekendheid. 
Vooral de donkerrode Skiathos wijn, de zoete moschato wijn én de alypiako wijn vinden gretig aftrek.

zondag 11 september 2016

Erwtensoep


Erwtensoep, ook wel snert genoemd, is een dikke soep, gemaakt van spliterwten. 
De benaming snert wordt gebruikt voor erwtensoep die een dag heeft gestaan en daardoor dikker en smaakvoller is.
Andere landen, zoals Engeland en Duitsland, kennen ook erwtensoep, maar het traditionele Nederlands gerecht dat in de winter gegeten wordt is een sterk gebonden versie. 


De soep smaakt het beste als deze in een grote hoeveelheid wordt bereid, en daarna voor consumptie nog een dag blijft staan. 
Gekoeld blijft de soep een aantal dagen goed, maar hij kan ook prima worden ingevroren in een diepvriezer. 
De hoeveelheden van de diverse ingrediënten variëren. 
In totaal moet er zoveel groente aan de soep worden toegevoegd dat de massa bijzonder dik wordt, eerder lijkend op pap dan op soep.
Veel traditionele recepten hebben als enige groente knolselderij, (split)erwten en prei. 
Dus geen aardappel, geen wortels en geen ui. 


Soms worden aardappels aan toegevoegd om de structuur dikker te maken en zo de kooktijd te bekorten.
De soep wordt traditioneel gegeten met roggebrood, belegd bijvoorbeeld met katenspek, kaas of boter. 
In veel families zijn pannenkoeken het traditionele dessert na erwtensoep, een traditie die ook in Scandinavische landen bekend is, vooral in Zweden waar dit steevast elke donderdag gegeten wordt. 
Daar wordt het 'ärtsoppa och Pannkakor' genoemd.