zondag 3 november 2019

Een spiering is vis als er anders niet is

Als je honger hebt, ben je niet kieskeurig.

meer




zaterdag 2 november 2019

IJssel van ijs

Winters zoals die van 1963 worden niet meer gemaakt.
Het vroor dat jaar maanden aan een stuk.
Echt alles vroor dicht, ook de IJssel bij Wijhe.
De veerpont lag stil, maar de auto's reden net zo makkelijk naar de overkant.

meer




De vis wordt duur betaald

Het vergt veel opoffering ( je moet er wat voor over hebben) om te krijgen wat je wilt.
(Afkomstig uit het toneelstuk Op Hoop van Zegen (1900) van Herman Heijermans.)

meer




vrijdag 1 november 2019

Stroopwafel, een koekje van eigen deeg

Kleefkoek.

Wat?
Stroopwafel, ook siroopwafel.

Vanwaar die naam?
Ja, duh.....

Hoe is het zo gekomen?
Wafels worden al lang gebakken; er zijn wafelijzers uit de 7e eeuw gevonden.
Of ze toen al een kleverige siroop of stroop tussen twee wafels deden, weten we niet.
Dat gebeurde in elk geval wel in het Gouda van de 19e eeuw.
Wie daar in welk jaar precies de eerste stroopwafel bakte, is onduidelijk.
Het kan bakker Pieter Willem Kamphuisen zijn geweest.
Maar ook een andere bakker, Adriaan de Groot, wordt genoemd.
Feit is dat er in Gouda tientallen stroopwafelbakkerijen kwamen te staan.
Onder de naam Kamphuisen worden nog steeds wafels gebakken.

meer




Dat klopt als een zwerende vinger

Dat is juist.

meer