maandag 12 november 2012

Zijn er in restaurants in China ook doorgeefluikjes?



Chinese restaurants kennen een grote mate van standaardisering.
Van de plastic menukaarten met gouden opdruk tot de rode lampionnen met kwastjes en de bekende papieren tafellakens, alles is afkomstige van een paar Chinese groothandels.



Het doorgeefluikje hoort bij die standaardinrichting, het maakt deel uit van de complete keuken die je daar ook kunt kopen.
Door te experimenteren hebben Chinese restauranthouders in de loop der jaren een succesformule ontwikkeld, die door veel collega's werd en wordt gekopieerd.
Door de standaardisering is het openen van een restaurant bovendien lekker goedkoop.
En in China zelf?
Daar wokken ze voor de lokale markt en die kennen ze op hun duimpje.
Keukens zijn meestal open, of bevinden zich in een andere ruimte, zonder tussendeur.
In chiquere restaurants in bijvoorbeeld Hong Kong, zijn zwaaideuren gebruikelijk.




- Nederland kent nu zo'n 2500 Chinese restaurants.
- De eerste restaurants verschenen vanaf 1920, toen steeds meer Chinese zeelui in Amsterdam en Rotterdam verbleven.
- Door economische crisis van 1929 en de oorlogsdreiging uit Duitsland vertrokken de meeste Chinezen weer. Vlak na WO II telde Nederland in totaal zo;n 30 Chinese restaurants.
- Op dat moment ook keerden veel Nederlanders uit Indonesie terug naar huis, en emigreerden veel 'Indische Nederlanders' naar Nederland. Daardoor ontstond enige vraag naar Indisch eten.
- Chinese ondernemers sprongen daar vanaf de jaren '50 op in, en openden Chinees-Indische restaurants. En ze waren zo slim om de gerechten aan de Nederlandse smaak aan te passen, met grotere porties en minder sambal.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/



Geen opmerkingen:

Een reactie posten