woensdag 2 juli 2014

De radio


Of je er nu bewust naar luistert of niet: de radio is al decennialang ongekend populair. 
Maar wist je dit er al van?1. De eerste radiosignalen werden in 1896 uitgezonden door de Italiaan Guglielmo Marconi (1874-1937) vanuit de tuin van zijn ouderlijk huis in Bologna. 
Het ging nog niet om stemgeluid of om muziek, maar om gecodeerde signalen die over een afstand van anderhalve kilometer werden uitgezonden. 
De Italiaanse regering had geen interesse in Marconi’s uitvinding, waarop hij naar Engeland verhuisde om er verder te experimenteren. 
In 1909 ontving hij de Nobelprijs voor de natuurkunde. 
Overigens was ook de Servisch-Amerikaanse uitvinder Nikola Tesla een belangrijke figuur in de geschiedenis van de radio: hij bedacht de theorie waarop Marconi voortborduurde.2. De eerste Nederlandse ‘radio-omroep’ was gevestigd aan de Beukstraat 8-10 in Den Haag. 
Dit was het woonhuis van Hans Schotanus à Steringa Idzerda, een radiotechnicus die op 6 november 1919 zijn eerste (muziek)uitzending verzorgde. 
Het programma begon met de mars ‘Turf in je ransel’ (ook wel Grenadiersmars genoemd). 
Boven de deur van zijn studio was een rode lamp bevestigd met daarbij het opschrift ‘Brandt dit licht, dan koppen dicht’. 
In 1935 staakte hij zijn uitzendingen omdat zijn zendvergunning werd beperkt.3. De eerste commercieel verkrijgbare autoradio dateert uit 1930. 
Deze Amerikaanse Motorola-radio kostte echter $110, nog zonder de installatiekosten (twee monteurs waren daar enkele dagen mee bezig). 
Een enorm bedrag, omdat een complete splinternieuwe auto destijds zo’n $650 kostte.4. Op 19 december 1958 werd voor het eerst een radio-uitzending verzorgd vanuit de ruimte.
 Het ging om een opgenomen boodschap van de Amerikaanse president Eisenhower die werd afgespeeld door de Score-satelliet. Eisenhower wenste de hele mensheid vrede en voorspoed toe.

5. Het eerste reclamespotje op de radio dateert van 1922. 
Hoewel, reclamespotje? 
Het ging om een 10 minuten durende toespraak op een Amerikaanse zender om een appartementencomplex in Queens (New York) aan te prijzen. 
Er was $100 voor betaald.6. Het eerste Eurovisie Songfestival, in 1956 in het Zwitserse Lugano, was eigenlijk alleen voor de radio bedoeld. 
Er waren wel camera’s aanwezig die het programma registreerden, maar de avond (nou ja, de hele 1 uur en 40 minuten, met zeven landen die elk twee liedjes leverden) was in feite een radioshow.7. De Eiffeltoren in Parijs staat er nog dankzij de radio. 
Het was de bedoeling dat de toren in 1909, twintig jaar na zijn bouw voor de Wereldtentoonstelling van 1889, zou worden afgebroken. Maar omdat de toren inmiddels op bescheiden schaal dienst deed als radiozendmast, mocht hij blijven staan.

8. De langste marathonpresentatie van een talkshow op de radio vond plaats van 6 tot 8 december 2013. 
De uitzending van de Libanese presentatrice Rima Njeim duurde maar liefst 46 uur en 20 seconden.

9. Een radiogolf (officieel: radiofrequente straling) is geen geluidsgolf maar een elektromagnetische golf. 
Daarom reist hij niet met de snelheid van het geluid maar met de snelheid van het licht. 
Sneller kan niet!

10. Nederlanders luisteren per dag gemiddeld ruim drie uur naar de radio. 
De afgelopen tien jaar is de luistertijd redelijk constant.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/


Bron: M. Traa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten