vrijdag 18 maart 2016

Kippenvel


Iedereen heeft het wel eens ervaren, wanneer je het plotseling koud krijgt, of wellicht als je een goede horror film aan het kijken bent. 
Kippenvel, de gewaarwording dat er ineens allemaal kleine bultjes op je huid groeien, precies op de plek waar je haren uit de huid steken. 
Wetenschappelijk heet dit fenomeen horripilatie en het is geenszins een uniek menselijke eigenschap: in feite gebeurt het bij alle zoogdieren. 
Het enige verschil tussen mensen en andere zoogdieren is dat je het bij ons zo goed kan zien, omdat wij zo’n schamele ‘vacht’ hebben. 
Bij andere dieren ziet kippenvel er simpelweg uit als het opruien van de vacht.



Waarom, echter, gebeurt dit? 
Het is een reactie van je zogeheten sympathische zenuwstelsel, het deel van je zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor het ‘fight or flight’ effect, je instinctieve reactie op gevaarlijke of nare situaties. 
Wanneer dit systeem zich bewust wordt van kou of van een gevaarlijk iets, dan zet het de haren recht overeind. 
Voor zoogdieren is dit een nuttig effect, immers het opzetten van de huid creĆ«ert luchtzakken tussen de vacht die je extra warm kunnen houden. 
Bovendien maakt het je groter, zodat je gevaarlijker lijkt voor de mogelijke vijand. 
Allemaal nuttige effecten als je een vacht hebt.



Wij mensen hebben uiteraard geen vacht, maar omdat kippenvel ook niemand kwaad doet, is het evolutionair gezien gewoon bij ons gebleven. 
En zodoende krijgen we bubbeltjes op de huid: de bubbeltjes zijn namelijk mini spiertjes die de haarzak, waarin de haar geworteld is, omhoog trekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten