donderdag 17 maart 2016

Rimpelhuid na het badderen


Zien jou vingers er ook altijd uit alsof je een 90-jarige oma (opa) bent, nadat je te lang in bad hebt gelegen? 
Geen nood, dit is doodnormaal (en sterker nog, zou het niet gebeuren, dan is er iets vreemds met je aan de hand). Dit fenomeen vindt plaats vanwege het feit dat je huid drie lagen heeft, een onderhuid, tussenhuid en opperhuid. 
Of als je van dure woorden houdt: het subcutane weefsel (waarin onder andere vet is opgeslagen, zowel als zenuwen en enkele grotere aderen), het dermis (waarin smallere bloedvaten liggen, wederom zenuwen, de haarwortels en zweetklieren) en het epidermis (de dode huidcel-laag die je beschermt tegen uitdroging). 
Deze lagen zijn uiteraard nauw met elkaar verbonden, maar met name de buitenste laag absorbeert water als je voor langere tijd onder water bent. 
Door al die opname zwelt de opperhuid natuurlijk op, immers dat water moet ergens heen en als gevolg groeit je buitenste huidlaag dus. 
Echter, het kan geen andere kant op omdat het aan de andere lagen vast zit, en het gevolg is dus dat de buitenste huid zich ‘om’ de onderlagen heen rimpelt.Waarom alleen je vingers (en tenen)? 
Dit is waar je huid het meeste eelt heeft en dit eelt neemt als geen ander water op. 
Derhalve, oma-vingers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten