woensdag 7 december 2022

Softenon

Het geneesmiddel Softenon werd door het Duitse Chemieconcern Grünenthal uit Stolberg op 1 oktober 1957 als slaapmiddel, sedativum, pijnstiller en voor zwangere vrouwen als middel tegen zwangerschapsbraken op de markt gebracht. 
Begin 1960 werd het in meer dan 40 landen voorgeschreven als een wondermiddel tegen slapeloosheid, hoesten, verkoudheid, ochtendmisselijkheid en hoofdpijn. 
Het middel bleek echter misvormingen in de ontwikkeling van baby’s te veroorzaken. 
De schade was afhankelijk van het moment van gebruik van Softenon in de zwangerschap. 
Wanneer de moeder in het eerste trimester van de zwangerschap Softenon had gebruikt, hadden aangedane baby’s ontbrekende of onderontwikkelde ledematen. 
Eén tablet was al schadelijk. 
Het geneesmiddel kon ook misvormingen aan ogen, oren en gelaat veroorzaken of schade aan het hart, vaatstelsel, nieren, longen, galblaas, geslachtsorganen en darmen.
Ook kon er neurologische schade ontstaan. 

Wereldwijd werden ongeveer 10.000 baby’s geboren. 
Van begin 1959 tot eind 1961 was het geneesmiddel in Nederland onder de volgende merknamen verkrijgbaar: Softenon (in tabletvorm, druppels, siroop en zetpillen), Enterosediv (tabletten en suspensie) en Noctosediv (tabletten). 
In Nederland zijn er ongeveer 25 levensvatbare baby’s met Softenonafwijkingen geboren. 
Daarvan zijn in het eerste levensjaar negen baby’s overleden als gevolg van de ernstige schade. 
Het aantal slachtoffers in Nederland is beperkt gebleven, aangezien Softenon destijds alleen op recept verkrijgbaar was. 
Op dit moment zijn er nog vijftien van de in Nederland geboren en erkende Softenon slachtoffers in leven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten