De filmversie van 'The Sound of Music' is rond de feestdagen jaarlijkse kost op onze televisiezenders. Maar in Salzburg, de stad waar het verhaal zich afspeelt, was het succesvolle verhaal tot nu toe taboe. Het theater van de stad heeft echter besloten de musical eindelijk op de planken te brengen.
Salzburg - net als de rest van Oostenrijk - steunde Adolf Hitler tijdens de Twee Wereldoorlog. In 1938 vluchtte de familie Von Trapp weg uit de stad en hun verhaal vormde de basis voor 'The Sound of Music'. Oostenrijk had meerdere decennia nodig om te herstellen van z'n schuldgevoel na de oorlog en daardoor waren de liedjes uit 'The Sound of Music' te pijnlijk.
Komende zondag zal de musical in een Duitstalige versie opgevoerd worden in het theater van Salzburg. Daarna volgt er wekelijks een vertoning tot juni. De musical is al voor de première in Oostenrijk een succes. Voor de voorstellingen tot januari is 90 procent van de kaartjes verkocht.
Zwijgen over de oorlog
Er was wel kritiek op de plannen om de musical in Salzburg op te voeren. 'Sommige mensen vonden het nog steeds niet kunnen om een show te brengen die Salzburg en de rest van Oostenrijk aan hun rol in de oorlog herinnert', zegt Carl Philip von Maldeghem, directeur van het Landestheater, in The Telegraph. 'Net als andere delen van Oostenrijk heeft ook Salzburg zijn verleden lange tijd niet onder ogen willen zien. Wie tijdens de oorlog leefde, wilde er niet over praten.' De nieuwe generatie lijkt het taboe op verhalen over de oorlogsjaren nu te doorbreken.
meer op http://5-five-5.blogspot.nl/
meer op http://5-five-5.blogspot.nl/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten