maandag 4 maart 2013

Vanaf wanneer bestaat het luchtalarm?Het luchtalarm dat elke eerste maandag in de maand om 12 afgaat, bestaat sinds 1993.
Toen is het oude signaal, dat veel harder was, vervangen door het geluid wat we nu horen.
Het oude alarm is in 1952 ingevoerd omdat men bang was dat de Koude Oorlog tussen de Sovjetunie en de VS zou uitmonden in een atoomoorlog.
Na de val van het IJzeren Gordijn in 1989, is in 1993 besloten om het signaal aan te passen.
Het alarm wordt nu ingezet bij rampen in het algemeen, zoals branden en giflekken.
Het alarm wordt regelmatig plaatselijk ingezet.
In totaal staan er in Nederland 4275 sirenes.
Bij de maandelijkse test is het signaal negen keer te horen.
Bij een echt alarm gaat de sirene meerdere malen achter elkaar.-          Van 1997 tot 2003 werd het alarm eens per jaar getest, op de eerste woensdag in juni. Dat vond met voldoende.
-          Om het alarm meer bekendheid te geven is de sirene vanaf 2004 weer maandelijks te horen.
-          Het signaal duurt 1 minuut en 26 seconden.

5 januari 2011 – Moerdijk — Bij een brand in een chemische fabriek in Moerdijk voor de zekerheid een luchtalarm afgegaan in Moerdijk en het zuidelijke deel van Dordrecht.
12 oktober 2007 – Heinenoord — Bij werkzaamheden ontstond een lek in een transportleiding waardoor etheenoxide of waterstof vrijkwam.
2 oktober 2007 – Zeeland — Door een technische storing ging het luchtalarm in heel Zeeland af. [3].
15 april 2007 – Helmond — Bij een grote brand op een schroothoop komen stoffen vrij die klachten kunnen veroorzaken aan ogen en het luchtwegenstelsel. De Helmonders negeren dit alarm. Sommige sportverenigingen lieten zelfs wedstrijden doorgaan buiten tot grote woede van de Helmondse Burgemeester Jacobs.
22 augustus 2003 – Enschede — Nadat een grote brand is uitgebroken bij bandenfabrikant Vredestein gaat in de nabije omgeving het luchtalarm af, omdat mogelijk gevaarlijke stoffen vrij zijn gekomen. Dat blijkt achteraf mee te vallen. Alleen in het Twentekanaal, waar de fabriek aan gelegen is, zijn chemische stoffen terechtgekomen, door de afvoer van het bluswater.7 mei 2003 – Slagharen — Er is brand uitgebroken in een uitgaanscentrum en het luchtalarm gaat af i.v.m. verspreiding van asbest.
16 januari 2003 – Vlaardingen — Na een implosie in een opslagtank in Rotterdam verspreidt zich een bijtend gas richting Vlaardingen.
2 november 2002 – Naarden — Vanwege brand in een fabriek en gevaar voor verspreiding van asbest gaat het luchtalarm af.
20 augustus 2002 – Amersfoort — Vanwege een lekkage van een giftrein dichtbij station Amersfoort werd er alarm geslagen.
6 maart 2002 – Schiedam/Vlaardingen — Na brand op een vissersschip in de haven van Vlaardingen loeiden sirenes.
28 februari 1996 – Spijkenisse — Bij een brand bij het Rotterdamse CMI komt een gifwolk vrij welke drijft in de richting van Spijkenisse. Hier wordt dan ook de sirene in werking gesteld en moeten bewoners direct binnen blijven.

lees meer op http://5-five-5.blogspot.nl/
http://dorpenstedennederland.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten