donderdag 27 november 2014

Het strand van Nederland.Allerlei dingen over het strand van Nederland dat u wellicht nog niet wist:1. De Nederlandse kust is 432 kilometer lang. 
Voor 82 procent bestaat hij uit zand. 
De rest wordt vooral gevormd door menselijke constructies, zoals zeeweringen.2. Om de kustlijn zo veel mogelijk in stand te houden, verplaatsen we jaarlijks twaalf miljoen kubieke meter zand. 
Dat is afkomstig van plekken die een aantal kilometers uit de kust liggen.3. Onder het badlaken waarop je op het strand ligt, krioelen circa acht miljoen microscopisch kleine beestjes.4. Op het strand leven zo’n vijftig verschillende soorten beestjes die groter zijn dan één millimeter.5. Sinds 1255 zijn er zo’n negenduizend strandingen van walvissen, bruinvissen en dolfijnen geregistreerd. 
Dit jaar waren het er tot nu toe 224. 
Ze zijn te vinden op www.walvisstrandingen.nl6. In 1973 werd het eerste Nederlandse naaktstrand (bij Callantsoog) gelegaliseerd. 
Dat gebeurde nadat twee naaktrecreanten, die een bekeuring van de politie hadden gekregen, hun zaak voor de rechter lieten komen. 
Die stelde de naturisten in het gelijk.7. Er valt veel minder op het strand te jutten dan vroeger. 
Dat komt vooral doordat er zo veel wordt vervoerd per containerschip. 
Daardoor valt er minder van schepen af dan voorheen.8. In augustus is de gemiddelde temperatuur van het water aan de kust het hoogst: 20 graden Celsius. 
Het water voor de stranden van Curaçao is in die maand zo’n 28 graden.9. Het strand van Schiermonnikoog heeft de grootste gemiddelde breedte (430 meter) van Nederland. 
Terschelling komt op de tweede plaats met 270 meter. 
De Zeeuwse stranden zijn het smalst: dat van Vlissingen is slechts vijftien meter breed.10. Op elke honderd meter Nederlands strand liggen gemiddeld circa vierhonderd stuks afval.

lees meer op http://5-five-5.blogspot.nl/
http://dorpenstedennederland.blogspot.nl/

1 opmerking:

  1. Sinds een tijdje gaan we regelmatig naar Ouddorp, dit strand blijft echt het mooiste van allemaal vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen