Neem wat vlees van niet al te beste kwaliteit en hak dat fijn.
Doe er eventueel wat broodkruimels bij en een gesneden uitje en in elk geval flink wat zout.
Maak van het mengsel een platte schijf.
Dat is het recept voor een Frikadelle, zoals die rond 1800 rauw of gebakken werd gegeten in Duitsland.
Emigranten namen hem in de 19e eeuw mee naar Amerika.
Omdat ze vaak via de Duitse havenstad Hamburg reisden, werd het vleesproduct bekend als "hamburger".
Het fijnmalen van het vlees was een hele klus en daarom werden in de VS machines gebouwd die dat konden overnemen.
In 1845 kreeg ene Coffman het patent voor zo'n apparaat.
Wie het fijngemalen vlees vervolgens als eerste tussen 2 helften van een broodje stopte, is niet duidelijk.
Het gebeurde in ieder geval laat in de 19e eeuw.
Misschien was het "Hamburger Charlie"Nagreen in Wisconsin, Frank Menches in New York, Fletcher Davis in Texas of Louis Lassen in Connecticut.
Maar het kan ook dat deze mannen de hamburger onafhankelijk van elkaar bedachten.
meer op http://5-five-5.blogspot.nl/
meer op http://5-five-5.blogspot.nl/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten