woensdag 7 december 2011

Geboren voor 1978? U leeft nog? U bent een heldHoe is het in vredesnaam mogelijk dat wij als geborenen in de 50-er/60-er/70-er jaren nog leven!?!?!? 
Volgens de theorien ann0 2004 tot en met 2011 zouden wij toch al lang dood moeten zijn? 
Waarom?

Wij zaten in auto's zonder veiligheidsstoeltjes, gordels of airbags.

Onze bedden en speelgoed waren geschilderd met verf vol lood en cadmium.

Boven aan te trap was geen hekje, wie te ver ging kukelde naar beneden.

Als je wakker werd in je bed hoorde niemand dat en als er echt iets was moest je harder schreeuwen voordat je ouders het merkten.

Flessen met gevaarlijke stoffen en alle apotheekflessen konden wij gewoon met onze handjes en beperkte motoriek openen.Poorten en deuren gingen gewoon dicht en als je er met je vingers er tussen zat waren ze weg.

Of de fiets zat je achterop met je kont op de bagagedrager en probeerde je je vast te houden aan de schroefveren van het zadel voor je.

Een helm hadden ze nog niet eens op een brommer, laat staan op een fiets.

Water dronken we uit de kraan, niet uit een fles.

Kleur- en smaakstoffen moeten toen ook al bestaan hebben, want zo rood, groen of geel als die limonade toen was zie ik ze nu echt niet meer.

Kauwgom legde je 's avonds op het nachtkastje en at je 's morgens weer verder op.

Schoenen waren meestal al ingedragen door broer, zus, neef of zo en ook je fiets was of te groot of te klein.

Een fiets had geen versnelling en als een band kapot was leerde je vader je zo snel mogelijk om hem zelf te plakken.

Wij gingen 's morgens weg van huis en we kwamen terug als de straatverlichting aan ging. Niemand wist in de tussentijd waar we waren en we hadden geen GSM mee.

Het bos of park was een plek om te spelen en geen vieze mannetjesverzamelplek.

Als we naar een vriendje gingen, liep je er gewoon naar toe, je hoefde niet aan te bellen en ook geen afspraak te maken. Er ging ook geen volwassene met je mee.

Wij aten ook al koekjes en kregen brood met boter en werden toch niet dik.Wij dronken uit dezelfde fles en niemand werd er ziek van.

Wij hadden geen playstation, Nintendo, X-box, 64 tv-zenders, videofilms, DVD, surround soundm eigen TV, computer of internet. Wij hadden vrienden!

De TV begon om 18.00 uur. Dan een uurtje iets voor de kinderen, verder niets en pa bepaalde wel en hoe lang je mocht kijken.

Wij hebben ons gesneden, botten gebroken, tanden uitgevallen en hier werd niemand voor naar de rechter gesleept. Dat waren gewoon ongelukken en soms kreeg je er ook nog een extra pak slaag voor.

Wij vochten en sloegen elkaar soms groen en blauw, er was geen volwassene die zich er druk over maakte, laat staan dat je een lieveheersbeestje op je jas knoopte.

Pedagogisch verantwoord speelgoed maakten wij zelf; met stokken sloegen wij naar ballen, wij bouwden zeepkisten en merkten onder aan de berg dat wij geen rem hadden.

Wij voetbalden op straat en alleen wie goed was mocht meedoen; wie niet goed genoeg was moest maar blijven kijken en leren omgaan met teleurstellingen.Op school zaten ook domme kinderen. Zij gingen en kwamen op dezelfde tijd als wij en kregen dezelfde lessen. Zij deden soms een klas een jaartje over en daarover waren geen discussies op ouderavonden. De Meester had altijd gelijk!

Wij smeerden onze boterhammen zelf, met een grote mensen mes en als je ze vergeten was kon je op school niets kopen. Als je de korst niet at dan had je een beetje meer honger de rest van de dag.

Wij gingen met de fiets naar school, helemaal zelf, ook in de winter.

Als je moeder aan de huisdeur naar je zwaaide was je een watje.

Als je problemen veroorzaakt had, waren je ouders het eens met de politie. Ze kwamen wel om je op te halen, maar niet om je er uit te lullen. Onze daden hadden consequenties. Dat was duidelijk en je kon je niet verstoppen.

Wij hadden vrijheid, mislukkingen, succes en verantwoordelijkheid. Wij hebben moeten leren er mee om te gaan.

Onze generatie heeft veel mensen voortgebracht die problemen kunnen oplossen, innovatief bezig zijn en daarbij risico durven nemen en instaan voor de gevolgen!

Hoor jij daar ook bij?  GEFELICITEERD! Wij waren en zijn helden!!

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

65 opmerkingen:

 1. Echt heel herkenbaar,erg leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Franca / Au Bellefleur7 december 2011 om 20:41

  Hoe herkenbaar!!!! Bedankt voor het verzinnen en het opschrijven, want toen typten wij nog niet ;-)

  Gr. uit Frankrijk,
  Franca

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jaja, toch had je ze in die tijd ook al; verzuurde ouwetjes die klaagden hoeveel beter het vroeger allemaal was.
  Hoe herkenbaar. Sommige dingen veranderen blijkbaar nooit...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben wel benieuwd naar de schrijver/schrijfster van dit stuk.
  Het gaat al jaren rond.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo was het en zo had het van mij mogen blijven!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En niet te vergeten: alle gebouwen en huizen zaten vol met asbest! En volgens mij gingen de vijftigers en zestigers van nu ook maar 1 keer per week in de wastobbe toen ze klein waren. Leuk artikel!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Schitterend helemaal waar dit verhaal
  toppie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fantastisch, ik krijg spontaan heimwee naar die "goede oude tijd"!Vergelijk even de gezelligheid met toen en nu en je gedachten zijn voor minstens 10 minuten in het "toen" terwijl je een glimlach op je gezicht hebt.
  Als er "toen" ergens een moord gepleegd werd praatte men daar in het hele land maanden over!
  Nu is het aan de orde van de dag en doet het je niet eens meer wat, zo gewoon is het.
  Noem me maar een ouwe zeur terwijl ik nog hartstikke jong ben, 63 jaar slechs.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Juist ....je hebt zoo gelijk lievert! Wat is er toch aan der hand met de nieuwe generaties? Zal dat op de lange duur nog goed gaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Franca schrijven deden we wel toen en jij bent zeker heel jong want toen was er de typemachine

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Helemaal mee eens , maar word het niet eens tijd voor die HELDEN om op te staan .
  Is het niet tijd dat die HELDEN samen met al die "andere "HELDEN zich laten HOREN en GELDEN .
  Misschien kunnen " WE " daarna zeggen : WE zijn en / of waren HELDEN ....

  BeantwoordenVerwijderen
 12. heel mooie en ik verlang naar de tijd van de jaren 80 ... tegen wwordig is neiamnd wat gewend.. en resepct is ver te zoeken.. heel herkenbaar en zo mooie .. ja ik mis die tijd

  BeantwoordenVerwijderen
 13. en als er iemand op de dam schreeuwde, zeiden we ssssssssssssssttt....

  BeantwoordenVerwijderen
 14. En niet te vergeten, geen camara's in de winkel want stelen dat kwam niet eens in je op.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Helemaal waar, moest lachen om dat stukje kauwgom (deed ik vroeger ook) en was even terug in de tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Grappig in de trant van Opa Vertelt. Alleen jammer van al die 'zilveren' melkflesdoppen die we elke maandagmorgen moesten meenemen voor de arme kindertjes in Afrika. Vandaag de dag is daar in een aantal landen nog maar weinig veranderd.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ach ja, die helden zijn de ouders van de jeugd van tegenwoordig...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. En elke generatie hoor je klagen over de nieuwe generatie, maar intussen zijn wij grotendeels verantwoordelijk daarvoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Jullie hadden geen internet, de vrijheid daarvan is essentieel in een democratie en omdat jullie het niet hadden, konden jullie daar niet vrij in zijn, dus dat betekent dat jullie niet eens leefde in een volwaardige democratie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee wij gingen in de zestiger jaren nog gewoon de straat op om te demonstreren ... heel democratisch

   Verwijderen
  2. De keerzijde is, dat internet geleidelijk aan ook onze vrijheid steeds verder beperkt.

   Zonder internet kon je nog vrijelijk kritiek uiten, zonder dat wildvreemde tegenstanders je om een opmerking of domme fout massaal wegpestten, aanklaagden, bedreigden of nog erger: oppakken of vermoorden: Het was beperkt tot een klein groepje en na een paar dagen vergeten. Nu is het je leven terug te vinden, wat je hier, op een forum of social media zet en kan iedereen wereldwijd dit zien. Zelfs mensen, die je niet kennen of doen alsof en niet zo'n goede bedoelingen hebben.

   "Ieder voordeel heeft zijn nadeel" zei een bekende voetballer ooit en dat geldt ook voor "toen en nu": Het is nu niet beter, maar anders.

   Als ik vroeger met mijn vrienden aan het spelen was (inclusief kattekwaad) en kwam te laat thuis voor het avondeten, dan kreeg je "hond in de pot" (restjes koud opeten) en een uitbrander en had je altijd wel een goed excuus, wat niet te controleren was. Nu hebben kinderen een GSM en kunnen ouders ieder moment hun kind attenderen of hun vrienden/ouders wel vragen waar ze uithangen. Leugentje om bestwil kom je niet mee weg.

   Verwijderen
  3. "Jullie hadden geen internet, de vrijheid daarvan is essentieel in een democratie en omdat jullie het niet hadden, konden jullie daar niet vrij in zijn, dus dat betekent dat jullie niet eens leefde in een volwaardige democratie."

   Vroeger dachten we eerst na over de logica tussen oorzaak en gevolg, en ramden niet meteen uit onze toetsenborden een ondoordachte mening op die we dan als feit presenteerden...

   Verwijderen
 20. Leuk! Maar waarom precies 1978?
  Dit early-80s-kind herkent er ook gewoon alles in ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Jaaaa, dit ken ik allemaal nog (bouwjaar 1974)! En als je dan bij je moeder achterop de bagagedrager van haar oude fiets zat, en de bouten daarvan waren doorgeroest, dan stootte je je hoofd aan de straatkeien en moest je huilen. Maar dan kreeg je thuis een glaasje ranja en was alles weer goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoezo, geen democratie omdat we geen internet hadden. Dan zal er dus nooit een volwaardige democratie zijn omdat er over 20 jaar waarschijnlijk een middel is om nog directer te communiceren.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Leuk stukje, vol nostalgie. Ben van 1978. Jammer dat je dingen als groepsdruk en cruising er ook maar bij gooit. Viezemannenverzamelplekken waren er destijds veel meer,er waren meer familiemannen met onderdrukte gevoelens. Groepsdruk als "een watje"zijn is tegenwoordig nog veel extremer en was toen al niet positief. Deze zaken hebben ook niets met de titel te maken en verzanden in een stukje leuk leesbare nostalgie, maar niet de topic. Wel goed in je stukje vind ik het overdrevene van veiligheid tegenwoordig. Maar ja, de meesten hier lezen de helft en zeggen"leuk"

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Het kan allemaal wel waar zijn, maar dan zijn de ouders van nu (jullie dus) juist de verkeerde kant op gegaan.

  Maar verder leuk stukje.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Voetballen op straat, (eerst aan die ene buurman
  vragen om zijn auto te verplaatsen)* en als er dan een agent de straat in kwam fietsen snel de bal verstoppen anders ging die onder de snel-binders. Ja, gezag...
  *) als dat ging, want de hele week op kistjes (belastingvrij) op zaterdag de wielen er onder en op zondagavond andersom.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wel een beetje jammer dat die nieuwe generatie waarbij het blijkbaar niet zo goed gaat, opgevoed wordt door de generatie waar dit heldenverhaal over gaat. Blijkbaar zijn we als ouders niet zulke helden ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Jij denkt dat internet vrij is? En dat je in een democratie leeft? hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Zijn die mensen die toen geboren zijn, niet de zelfde mensen die nu hun kinderen niets meer laten doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 29. De wereld is verandert, en daardoor ook gewoontes en de manier van opvoeden. Wat vroeger nog gewoon kon dat kan nu niet meer. En het is ook een stukje wetenschap. We weten nu veel meer als toen. Er sterven nu ook veel minder kinderen als toen...

  BeantwoordenVerwijderen
 30. ik ben zelf van 1959 en het merendeels opgeroeid bij opa en oma , opa was kecht bij een grote boer ik ging dus ook vaak mee het land op aardappelen krabben , en tegen 12 uur kwamen de vrouwen eten brengen 1 hele grote pan met aardappelen groente en vlees door elkaar gehusselt waar we omste beurd met een vork uit aten
  als je s`avonds thuis kwam werd je gewassen met je kont op het aanrecht en voeten in de wasbak
  tja je mocht 1 keer in de week op zaterdag in bad uhh bad , het was een zinken wastobbe waar warmwater in gedaan werd wat verwarmd was op het fornuis ,die kachel werd smorgen aangemaakt met wat oude kranten en petroleum dan turf erop en kolen
  wc hadden we niet , er stond het bekende schijthuisje iets achter het huis met de ton eronder die opa eens in de zoveel tijd leeggooide in de sloot naast het huis
  kweet nog mun eerste sinterklaas kadootje dat was een kistje met eigengemaakte wielen waar wat blokken inzaten waar je een huisje mee kon maken.
  slapen deden we in een bedstee waaronder aardappelen lagen , het bed stikte van de wat we noemden keldermotten en gaffeltangen maar je wist niet anders en sliep er heerlijk in die ouwe vochtige muffe bedstee
  tv kijken ging ook niet zo best met die ouwe bruine tv met 2 knoppen aan de zijkant en een antenne sprietje op de tv waarmee je ned1 en ned2 mee kon ontvangen zij het wel met sneeuwerig beeld maar je had wat en soms viel het helemaal weg en had je niets meer om te kijken.
  tja en ik kan zo nog wel even doorgaan
  maar al met al was het wel een tijd om met plezier terug te kijken
  als ik nu om me heen kijk naar al die verwende mensjes denk ik nog vaak, je moest eens weten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens, waar is de tijd gebleven. Mijmeren mag, maar hij komt NOOIT meer terug. gelukkig heb ik hem nog wel meegemaakt (1957) en probeer ik mijn kinderen af en toe nog wat te vertellen, waar zij dan hartelijk om moeten lachen. Had een heerlijke jeugd ...

   Verwijderen
 31. het verleden verheerlijken is echt zo iets voor in midlife-crisis zittende babyboomers...

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Leuk om te lezen. Ik ben van het jaar 1980....en heb ook veel van die dingen meegemaakt. Dus ook voor mij is het herkenbaar. (dus niet alleen jaren 50-60-70)

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Leuk stukje. Jammer dat er mensen zijn die reageren dat de "jeugd" van tegenwoordig zo anders is als toen. De tijd gaat vooruit dus ook de mensen zijn anders. Was het werkelijk zoveel beter als nu? Dat vraag ik me af. Iedere tijd heeft zo zijn ongemakken en minder plezierige kanten. "Dankzij" de media horen we nu veel meer en word misschien voor mensen van toen en nu het beeld geschetst dat het vroeger beter was. Ik wil niet zeggen dat we nu in een geweldige tijd leven, er zijn veel moeilijkheden maar moeten we die niet samen oplossen? Misschien moeten we minder zeuren over vroeger en kijken naar de toekomst en daar aan bouwen. Samen met de helden(wijsheid) van toen en anno 2011.

  P.S. leuk om te zien dat je een foto hebt genomen die op marktplaza staat...

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Wat een geweldig artikel!!!!! Ik vind zóveel herkenning en het is pure nostalgie voor mij. Het doet me ook weer denken aan de tijd toen mijn kinderen nog klein waren en inderdaad alleen naar school toe gingen. Dat kon toen nog. Je hoefde ook nooit je agenda te trekken om een afspraak te maken, iederéén kwam gewoon aan de deur. Leuk, dat je dit artikel hebt geplaatst.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Herkenbaar, ookal heeft schijnbaar de jaren 70 geen 79...

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Je vergeet alleen wel dat jullie zelf die mensen zijn die met jullie kinderen meelopen als ze bij een vriendje gaan spelen (op afspraak).

  BeantwoordenVerwijderen
 37. De generatie van nu is alleen verandert omdat ze meer luxe tot hun beschikking hebben. Je hoeft de deur niet meer uit om contact te hebben want dat doe je digitaal. Meer toevoegingen in levensmiddelen. Bevolkingsgroei neemt toe wat de nodige ergernissen met zich meebrengt. Maar het allerbelangrijkste is dat de corrigerende tik is afgeschaft want tegenwoordig is dat kindermishandeling! Vroeger keek je wel uit als je een pak slaag van je vader kreeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. En we hadden natuurlijk de baby-boomers, de egocentrische generatie die uit gemakszucht en egoisme de maatschappelijke spaarpot en sociale verzieningen hebben lopen leeg schranzen...en ondertussen natuurlijk volop lopen klagen over hoe slecht het allemaal gaat.
  En nu dat (bijna) is afgelopen gaan ze wijzen naar de jeugd.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Niet de schuld van de jeugd maar van de ouders.
  Als ze kunnen lopen mogen ze ook schoppen. Als ze kunnen praten mogen ze schelden. Ze mogen alles bij elkaar huilen waar dan ook als ze hun zin niet krijgen. Als ze cijfers en letters kunnen herkennen krijgen ze een computer of mobieltje. De hoge rekening daarvan wordt door ouders betaald. Schoenen aan onder 150 euro is een schande voor de ouders. Worden overal naar toe gebracht anders worden ze misschien moe van het fietsen. Hoeven niet af te wassen of te leren koken of strijken. Weigeren dit dan ook als het wel gevraagd wordt. Gaan als ze geen zin hebben of het slecht weer is niet naar school. Kunnen als ze volwassen zijn niet goed functioneren, hebben geen respect voor anderen en hun spullen, kunnen niet voor zichzelf zorgen. Wel schulden maken die hun ouders dan weer betalen.
  Wiens schuld was het ook weer?

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Yep, en als ik (1979) probeer mijn eigen opvoeding te evenaren wordt ik toch heel raar aangekeken.. Hoezo laat je je zoontje van 2 alleen buiten spelen (op een plein waar alleen bestemmingsverkeer komt) ? Nou gewoon, omdat ik met hem heb afgesproken dat hij niet van het plein gaat en dat doet hij ook niet. Als er een auto aankomt gaat hij aan de kant...Tuurlijk kan hij iets onverwachts doen, maar dat kan ook als hij 7 is...En verder wordt je om elke blauwe plek aangekeken...ja het is een jongetje hoor en hij is af en toe wat wild. Ik waarschuw hem, probeer hem voor echte gevaren te behoeden en verder mag hij lekker ondernemen...Maar nogmaals, wordt toch regelmatig gek aangegeken...Mijn zoontje van net 3 kon alleen fietsen (zonder zijwieltjes)...ik kan goed afspraken met hem maken. Ik zeg: Dat zouden meer mensen moeten doen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Als jullie nou vroeger allemaal wat harder hadden gewerkt hadden wij het nu wat rustiger aan konden doen

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Quote : Anoniem zei
  Als jullie nou vroeger allemaal wat harder hadden gewerkt hadden wij het nu wat rustiger aan konden doen

  9 december 2011 13:40

  Vroeger werkten ze ook op dat tijdstip ipv commentaar leveren

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Waarom het ongeveer fout ging na 1978. De baby boomers kwamen langzaam aan de macht. Opgegroeid in een maatschappij die alleen maar meer werd. Dat moest beschermd worden. Alle gevaren moesten worden uitgebannen zo bang waren ze om wat te verliezen. Deze generatie gaat nu met pensioen. Weer het zelfde liedje, de meeste bulken van het geld weten er geen raad mee. Maar wel nog extra geld incasseren als oppas. etc etc.
  Wanneer deze graaiende generatie verdwijnt uit het machtcentrum wordt het misschien weer een beetje normaal.
  groetjes Dirkjan

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Wat ben ik toch sterk zeg, heerlijk te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Ha, geweldig. De pre '78ers overleven iedere crisis.

  BeantwoordenVerwijderen
 46. niemand had een mobieltje en niemand miste het..
  niemand had internet en niemand miste het..
  muziek werd nog gemaakt door echte muzikanten en dj's draaiden plaatjes..

  BeantwoordenVerwijderen
 47. En over 40 jaar is de huidige tijd de goeie ouwe tijd geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Jullie generatie heeft echter wel de lastpakken van vandaag voorgebracht.

  Beetje dom stukje, vroeger was niet alles beter. Om religie maar als voorbeeld te geven. En nee, de meester heeft niet altijd gelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Ben van 1966, maar toch ben ik blij dat een aantal dingen veranderd zijn..Ik als mens wens toch vooruitgang, geen stilstand of achteruitgang. Een klein voorbeeldje, mijn moeder wist mij niet te bereiken als ik op straat ging spelen en die heeft zich heel wat zorgen gemaakt. Ik gaf mijn kinderen een telefoon mee, waar een locator op stond. Dat scheelde enorm veel kopzorgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Als 1960-70-er besef ik mij ook dat het ook die generatie is die nu de regels gemaakt heeft van hoe wij leven. Blijkbaar een behoefte nav die jeugd.

  BeantwoordenVerwijderen
 51. Mijn kinderen zijn van voor 1978. Zelf hoor ik bij de niet genoemde generatie van begin jaren 40. Natuurlijk herken ik alle genoemde feiten. Verlang toch niet echt terug naar mijn jeugd en ben ook niet jaloers op de hedendaagse jeugd. De wereld is er bepaald niet ongecompliceerder op geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voorbeeld: vroeger kwam om 11 uur De Postbode. Nu komt er 3 keer op een dag een "persoon" langs, die wat in de bus stopt. Maar dan rijdt er ook nog 3 maal daags een busje door de straat met pakketjes. Uiteraard werken deze personenen allen voor verschillende firma's. De PTT bestaat niet mer en heft et werk verdeeld over tientallen bedrijven, apart voor post en telefoon. Telegraferen is (gelukkig) in Nederland niet meer mogelijk.

   Verwijderen
 52. Ik ben 19 en herken dit wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 53. Wat een schijttopic. Waarschijnlijk hebben de '78-ers een depressief bestaan, dat ze deze opsteker nodig hebben. Kinderen uit de '90 er jaren hebben ook zo een opvoeding gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen depressief bestaan. In tegendeel!

   Maar blij om te horen, dat je nog wel die mentaliteit van zelfredzaamheid en verantwoordelijkheid hebt meegekregen.

   Je zult het met anno 2013 wel nodig hebben want staatsbetutteling is in Nederland nooit veranderd, enkel is het veranderd van "ouders met teveel goedgeefse zorg" naar "enge man met snoepjes in het bos".

   Maar wees blij met je zelfredzaamheid en mensen in je omgeving en bouw samen weer ons Nederland op: Kop op! Samen doorgaan en niet op je luie gat zitten omdat PVV en SP het wel zullen oplossen...Neem zelf initiatieven!

   Verwijderen
 54. Helden? Jullie hebben dit systeem gedragen als slaven zonder ook maar 1 actie ertegen te ondernemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 55. Herkenbaar, maar is het niet deze generatie die de kroost van vandaag heeft voortgebracht en ze overal aan het handje houdt?

  BeantwoordenVerwijderen
 56. LOL wat een wijsheid heb jij toch!
  Dat jij als afgestudeerd socioloog precies de scheidslijn op het jaar 1978 kunt leggen; wat knap!

  Wij tegen de rest, altijd een fijne en veilige gedachte!

  Groetjes van een 86'er bouwjaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 57. 3 moal roaden hoe een Friesland

  BeantwoordenVerwijderen